10 Android-functionaliteiten die Google van de iPhone gestolen heeft
Android-smartphones zijn al jaren een succes. Google heeft het besturingssysteem in de loop der jaren flink ontwikkeld en voorzien van een hoop nieuwe functionaliteiten. Als zijn ze niet allemaal even origineel.
Eerder deze week publiceerden we een artikel met 10 iPhone-functionaliteiten die Apple, op z’n zachts gezegd, geleend heeft van Android. Al kunnen de mensen van Google er zelf ook wat van.
10 Android-features die gestolen zijn van de iPhone
Welke functionaliteiten bedoelen we dan precies? We zetten ze voor je op een rij!
#1 De selfiecamera
Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar er was een tijd waarin de selfiecamera nog niet bestond. In 2010 werden de eerste smartphones uitgebracht die voorzien waren van een camera aan de voorkant. Het begon in juni met de iPhone 4 en in december volgde de eerste Android-smartphone met de functionaliteit. Apple was een paar maanden eerder, dus.
#2 Slimme Assistent op Android
De Google Assistent is bijna niet meer weg te denken op een Android-smartphone. Toch heeft de slimme assistent er niet altijd gezeten. Op 9 juli 2012 werd Android 4.1 Jelly Bean gelanceerd en verscheen Google Now op de smartphones die het besturingssysteem ondersteunde. Google Now groeide uiteindelijk uit tot de Google Assistent die we vandaag de dag kennen.
Apple was overigens wel iets eerder met de slimme assistent. Het bedrijf introduceerde Siri namelijk tegelijkertijd met de iPhone 4S. Het toestel verscheen op 14 oktober 2011 en was dus negen maanden eerder voorzien van een slimme assistent.
#3 Filter voor het blauwe licht
In maart 2016 besloot Apple een nieuwe functionaliteit uit te rollen die het welzijn van zijn gebruikers verbeterde. Het Amerikaanse bedrijf introduceerde Night Shift dat een oranje gloed over het scherm gooide. Google vond het een goed idee, maar kwam wel aanzienlijk later. Bijna anderhalf jaar later werd een soortgelijke feature uitgebracht in Android 8 Oreo.
#4 Gebaren op Android
Apple stak de iPhone in 2017 in een compleet nieuw jasje. Het was de eerste keer dat de smartphone voorzien was van een notch en dat thuis-knop verdween. Om de smartphone werkbaar te maken introduceerde het bedrijf de ondersteuning voor gebaren.
Google keek naar het werk van Apple, was ongetwijfeld onder de indruk en introduceerde een jaar later in Android 9 een zelfde manier van werken.
#5 Screenshots direct bewerken
Sinds 2018 is het mogelijk om een screenshot op je Android-smartphone direct te bewerken. Je kunt deze, nadat hij genomen is, voorzien van teksten of simpelweg bijknippen. Een ervaring die iPhone-gebruikers op dat moment al een jaar hadden. De functionaliteit verscheen namelijk in iOS 11 dat in 2017 het daglicht zag.
#6 Niet Storen op Android
Door alle meldingen die we dagelijks ontvangen is een smartphone alles behalve rustgevend te noemen. De toestellen zorgen voor redelijk wat prikkels en wat dat betreft is de Niet Storen-functionaliteit in iOS wel fijn. Veel mensen ontdekte de feature pas later, maar hij werd toch echt al in 2012 geïntroduceerd.
Google wilde zijn gebruikers dezelfde rustmomenten geven en besloot de functionaliteit over te nemen. Uiteindelijk verscheen hij in 2014 met de lancering van Android 5.0 Lollipop.
#7 Schermopnames
Het maken van screenshots is al sinds jaar en dag mogelijk op beide besturingssystemen, maar dat geldt zeker niet voor het opnemen van het scherm. iPhone-gebruikers kunnen al sinds tijden opnemen wat er op het scherm gebeurt, waar Android-gebruikers er pas sinds vorig jaar mee aan de haal kunnen gaan.
Er zijn wel een aantal bedrijven die de functionaliteit, met een aangepast versie van Android, aanbieden. Zo introduceerde Samsung de functionaliteit twee jaar geleden en kunnen mensen met een OnePlus-telefoon er ook al even mee aan de slag. Maar sinds Android 11 zijn alle smartphones pas voorzien.
#8 Meldingsbolletjes op Android
De meldingsbolletjes, die boven de app-icoontjes verschijnen, behoort voor de meest consumenten zeker niet tot de meest favoriete functionaliteiten. Het laat namelijk zien hoeveel meldingen je voor een bepaalde app gemist hebt. Iets waar je Apple voor kan bedanken. Het bedrijf introduceerde de feature als eerst in iOS. Later werd hij pas overgenomen door Android.
#9 Gegevens voor noodgevallen
In sommige noodgevallen is het fijn dat hulppersoneel snel bij bepaalde gegevens kunnen. Zowel Android als iOS biedt de mogelijkheid om ze in te stellen, al was Apple er wel iets eerder mee dan Google. Het bedrijf rolde de functionaliteit uit met de Android 7.0 Nougat update.
#10 Android’s focus op privacy
Sinds jaar en dag is de iPhone gericht op het beschermen van de privacy van zijn gebruikers. Iets waar Apple inmiddels ook goed bekend om staat. Google volgde pas in 2019 met de introductie van Android 10. Iets waar we eigenlijk alleen maar blij mee kunnen zijn.