Is je MacBook traag? Deze 10 handige tips geven hem weer pit
Het kan zijn dat je Macbook door de jaren heen wat trager wordt. We snappen dat je na verloop van tijd nog steeds het maximale uit jouw apparaat wilt halen. Er zijn veel dingen die je hier tegen kunt doen. Je kunt je Macbook bijvoorbeeld compleet leeghalen, maar er zijn ook enkele andere handige tips die het je besparen om je complete schijf leeg te halen. Wij hebben die tien handigste en meest effectieve tips voor je uitgezocht.
1. Beperk het aantal programma’s dat opent tijdens het opstarten
Het is natuurlijk fijn als je direct alle programma’s open hebt staan als je je Macbook opstart, maar meestal heb je ze niet allemaal direct nodig. Probeer de opstartlijst dus zo kort mogelijk te houden. Zo start je Macbook een stuk sneller op en is-ie dus minder traag. Dit doe je als volgt; open Systeemvoorkeuren > Ga naar Gebruikers en groepen > Klik op ‘Inloggen’ > Vink de programma’s naar keuze aan. Je kunt ook kijken wat er allemaal gebeurt op het moment dat je je computer opstart zodat je onnodige functies uit kun schakelen. Meer info daarover vind je hier.
2. Check voor software updates
Software-updates komen je apparaat negen van de tien keer ten goede. Zo hebben ze onder andere vaak invloed op de snelheid en batterijduur van jouw apparaat. En dit dan natuurlijk in de positieve zin van het woord. Zorg dus dat je software altijd up to date is.
3. Herstart je Macbook regelmatig
Het klinkt misschien simpel, maar je Macbook heeft soms ook z’n rust nodig. Zet ‘m dus niet altijd op sluimerstand maar sluit ‘m regelmatig volledig af. Dit is ook de eerste tip die we je geven als je Macbook trager begint aan te voelen. Dit kan in veel gevallen al voldoende zijn.
4. Sluit ongebruikte tabbladen
Ongebruikte tabbladen nemen meer van je CPU in beslag dan je waarschijnlijk zult denken. Het is belangrijk dat je alleen de tabbladen open hebt staan die je daadwerkelijk gebruikt. Alle andere kun je wellicht beter opslaan in een ‘later lezen’ extensie.
5. Sluit ongebruikte programma’s
Ook ongebruikte programma’s nemen zowel snelheid als batterij in beslag. Wil je je Macbook sneller laten draaien en zorgen dat je het meeste uit de batterij kunt halen, dan is het belangrijk dat je de programma’s die je niet gebruikt simpelweg afsluit.
6. Gebruik Activiteitenweergave om te zien wat er op de achtergrond draait
Soms draaien er programma’s op de achtergrond die je niet eens gebruikt. Het is dus handig om je overzicht te beheren via Activiteitenweergave zodat je kunt sluiten wat je niet gebruikt.
7. Onnodige bestanden in de prullenbak, en leeg deze ook
Het is vaker regel dan uitzondering dat we flink wat bestanden op onze computer of laptop hebben staan die we niet meer gebruiken. Je kunt deze ‘nutteloze’ bestanden beter van je computer verwijderen zodat je meer schijfruimte open hebt staan.
8. Verwijder programma’s die je niet gebruikt
Wanneer je de lijst met programma’s die op je MacBook staan onder de loep neemt zitten er geheid een aantal programma’s tussen die je niet of nauwelijks gebruikt. Het is belangrijk dat je deze programma’s verwijdert aangezien dit de snelheid van je Macbook ten goede komt.
9. Zet de toffe effecten uit
De effecten waarbij het lijkt alsof je programma als een geest uit de fles komt zien er tof uit en maken prachtig gebruik van de grafische mogelijkheden van een Macbook. Echter vertraagt je computer daar wel door. Zorg er dus voor dat je deze overgangen zo standaard mogelijk houdt om batterij en snelheid vrij te houden voor belangrijkere taken. Dit doe je als volgt: open Systeemvoorkeuren > Ga naar Dock > Klik op Geest uit fles > Selecteer Glijdende schaal.
10. Verwijder de cache van je browser
De cache van je browser neemt een flinke hoeveelheid snelheid in beslag als deze vol zit. Je voorkomt dat je computer na een verloop van tijd traag wordt door deze om de zoveel tijd op te schonen.
Conclusie
Het blijft het beste om je Macbook ‘schoon’ te houden door nutteloze bestanden te verwijderen en ‘m regelmatig af te sluiten. Werken deze tips allemaal niet en is-ie nog steeds langzaam, dan is het misschien wel maar het beste om ‘m toch terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Op deze manier begint je MacBook weer met een schone lei en kun je er weer even tegenaan!
Als hij weer helemaal up and running is dan kun je direct deze 20 verborgen trucs even uittesten.