5 factoren die belangrijk zijn voor een goede relatie met je hond
Honden zijn heel schattig om te zien, maar dat betekent niet dat je er meteen een klik is. Daar moet je als baasje tijd in steken. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Elke hond is anders, maar gelukkig zijn er een aantal punten waar je extra op kunt letten.
Onderzoekers aan de Universiteit van Glasgow voerden een online enquête uit onder meer dan 150 hondenbezitters. De enquête zat vol met open vragen om inzicht te krijgen in de speciale relatie tussen hond en mens. Ze publiceerden hun bevindingen in in het tijdschrift PLOS ONE.
Vijf tips voor een hechte relatie met jouw hond!
Op basis van de enquête hebben de cognitieve wetenschappers zeven factoren samengesteld die cruciaal zijn voor een hechte relatie tussen hond en mens. Wij geven je de vijf belangrijkste!
1. Communicatie met je hond
Net als bij elke relatie is een goede communicatie de sleutel tot succes. Hoewel mensen en honden niet dezelfde taal spreken, kunnen we nog steeds op andere manieren communiceren. Eigenaren gaven bijvoorbeeld aan dat de blik van een hond een belangrijke factor is om te bepalen wat een hond precies wil. Als een hond oogcontact zoekt dan wil hij je iets vertellen. Bovendien waarderen de respondenten non verbale gebaren van een hond. Bijvoorbeeld als het dier een speeltje brengt of zijn baasje likt.
2. Fysiek contact
Het blijkt dat aanraking ook een van de vijf liefdestalen is voor honden. Respondenten merkten een paar specifieke soorten fysieke aanraking op die opvielen:
- De hond laat zijn hoofd of poot op je schoot hangen
- Het dier gaat op de voeten van zijn baasje liggen of naast hem/haar
- Geef de hond zelf genoeg knuffels
Meer dan een derde van de eigenaren zegt dat knuffelen een belangrijk teken is van de band tussen hond en mens, maar het was niet altijd duidelijk wat ze met die term bedoelden. Sommigen verwezen naar knuffelen als naast elkaar liggen terwijl ze in hetzelfde bed sliepen, terwijl anderen bedoelden dat de hond zijn hoofd op de eigenaar liet rusten.
3. Consistentie
Meer dan veertig procent van de respondenten beweerde dat consistente, positieve gebaren noodzakelijk zijn voor een goede relatie. Hiermee bedoelen ze bijvoorbeeld een liefdevolle groet als je thuis komt van werk, of een dikke knuffel voor het slapengaan. Maar zo’n dertien procent van de baasjes vindt het ook leuk als hun honden onverwachte dingen doen. Een eigenaar meldde: “Mijn huisdier is tot op zekere hoogte gehoorzaam, maar heeft ook een eigen willetje. Dus hij zal de bal terugbrengen naar ons als we erom vragen, maar misschien niet aan ons geven.”
4. Tijd
De meerderheid van de ondervraagde eigenaren meldde dat gedeelde activiteiten hielpen een band op te bouwen met hun huisdieren. Vooral belangrijk is speels gedrag tijdens het uitlaten. Een eigenaar van een huisdier merkte dit op in de enquête: “Als hij gaat wandelen, kijkt mijn hond regelmatig naar me of likt hij mijn hand. Het is alsof hij me eraan herinnert dat hij weet dat ik er nog steeds ben en dat hij me niet is vergeten, ook al loopt hij los rond.”
5. Empathie
Afstemming verwijst naar het vermogen om emotionele signalen op te pikken en erop te reageren, zoals aanvoelen wanneer iemand ongelukkig is. Meer dan tien procent van de eigenaren zei dat hun hond zich bewust is van zijn dagelijkse routines. Eigenaren meldden bijvoorbeeld dat honden in bed liggen vlak voordat hun baasje wakker wordt of bij hem komen zitten als hij thuis aan het werk is. Maar nog belangrijker: de enquête onthulde dat honden hun routine aanpassen als hun baasje ongelukkig is. Sommige respondenten zeiden dat hun huisdier minder geneigd was om naar hen te poten voor aandacht of lastig te vallen om een wandeling te maken als ze zich niet goed voelden.
Niet vervelend bedoeld, maar je geeft je huisdier waarschijnlijk verkeerd te eten