5 functies die Android gewoon moet ‘jatten’ van de iPhone
Tijdens de WWDC23-keynote zagen we wat Apple allemaal in de pijplijn heeft voor iOS 17, het besturingssysteem van de iPhone. Daar zaten ook een aantal functies bij die we maar al te graag op Android zouden willen zien. We vertellen je graag welke functies we het liefst door Google ontwikkeld zouden zien worden.
Het was een indrukwekkende keynote van Apple tijdens de WWDC. We hebben niet alleen de Apple Vision Pro en nieuwe Macs gezien, maar Apple heeft ook voor het eerst de nieuwe besturingssystemen voor onder andere de Apple Watch en de iPhone laten zien. iOS 17 krijgt een aantal interessante functies, zo interessant zelfs dat we het liefst zien dat Google ze ‘steelt’ voor Android.
iPhone-functies voor Android
Er zijn een aantal nieuwe functies die naar de iPhone komen via iOS 17. Deze vijf functies zien we ook graag snel op Android van Google verschijnen.
#1 Verschillende profielen op Safari
Een erg handige functie voor Safari op de iPhone is dat je verschillende profielen kunt maken, wat erg handig is. Tijdens je werk bezoek je andere websites dan wanneer je lekker ontspannen op de bank zit. Het is dan ook vervelend als deze twee werelden met elkaar verstrengeld raken.
Met iOS 17 zal dat niet meer gebeuren en kun je die twee accounts loskoppelen. Natuurlijk kun je al aparte accounts maken op Google, maar daarvoor heb je twee Google-accounts nodig. Het zou fijn zijn als dit niet nodig is op je Android-account.
#2 AirDrop op de iPhone
Google heeft natuurlijk al een eigen versie van AirDrop voor Android, maar Apple heeft tijdens de WWDC laten zien dat dit nog beter kan. Met NameDrop kun je straks op je iPhone heel gemakkelijk contactgegevens uitwisselen. Het enige wat je hoeft te doen is twee telefoons bij elkaar houden. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk je e-mailadres delen tijdens een congres of je telefoonnummer in de kroeg.
#3 AirPlay
Van AirDrop naar AirPlay. Met deze functie kun je gemakkelijk content streamen naar bijvoorbeeld je televisie. Dat is inmiddels een oude techniek die Google ook al heeft. Toch heeft Apple nu iets bedacht voor de iPhone wat ook niet zou misstaan op Android.
In iOS 17 leert AirPlay nu je voorkeuren kennen als je bijvoorbeeld naar muziek luistert. Zo kan het automatisch de speaker selecteren die je het vaakst gebruikt of die het dichtst bij je staat.
Een andere interessante toepassing van AirPlay komt naar hotels. Als je je telefoon koppelt aan de televisie op je hotelkamer, komt automatisch je favoriete content tevoorschijn, en dat is erg handig. Zo voel je je aan de andere kant van de wereld toch helemaal thuis. Handig als de televisie bijvoorbeeld geen Google Chromecast heeft waarmee je je Android kunt verbinden.
#4 Contactkaarten in Android
Sommige functies in iOS zijn gewoon heel leuk in plaats van dat ze heel erg nodig zijn. De functie met contactkaarten voor de iPhone is er daar bijvoorbeeld één van. Met iOS 17 kun je je eigen kaart maken die iedereen te zien krijgt wanneer je hen belt.
Je kunt deze kaart helemaal zelf ontwerpen. Dit kan een foto zijn, maar bijvoorbeeld ook een memoji. Je kunt ook je eigen lettertype kiezen. Zo maak je precies de indruk die je wilt achterlaten als je iemand belt. Het zou ook leuk zijn als dit mogelijk is op Android.
#5 Waarschuwingen voor expliciete inhoud
Je zit niet altijd te wachten op expliciete foto’s of video’s. Vraag dat maar eens aan sommige medewerkers van Ajax. Gelukkig beschermt Apple je daar voortaan tegen door deze foto’s automatisch te maskeren. Wil je ze toch zien, dan druk je gewoon op ‘Show’ en dan begint het spektakel.
Deze functie werkt overigens niet alleen in iMessage, AirDrop en FaceTime, maar ook in apps van derden. Zo heb je er ook geen last van als iemand een ongewenste foto stuurt via WhatsApp.