5 magische gadgets uit sciencefiction-films die echt bestaan
Als grote fans van sciencefiction kunnen we echt genieten van alle heerlijke technologie die we nog niet hebben. Toch hebben we vaak genoeg ook het besef: sommige van die concepten en gadgets bestaan eigenlijk gewoon nu al. WANT-redacteur Dennis Mons zet zijn 5 favorieten voor je op een rij.
“De toekomst is nu.” Althans, dat is ondertussen een wat oud adagium geworden met betrekking tot sciencefiction-ideeën die ineens werkelijkheid zijn. Je staat er niet bij stil: maar veel van die ooit bizarre concepten en gadgets uit sci-fi-popcultuur van weleer zijn onderdeel van ons leven. En mocht dat nog niet zo zijn, dan is het een kwestie van tijd, zoals ook te horen in onze fantastische podcast hieronder.
Deze sciencefiction-gadgets zijn nu non-fictie
Er zijn talloze voorbeelden van sciencefiction-gadgets die simpelweg vooralsnog onmogelijk zijn, zoals tijdreizen en sneller dan het licht gaan. Maar heb je weleens naar je telefoon gekeken, of het nieuws gevolgd over nieuwe tech en gedacht: eigenlijk is dít alles om me heen eigenlijk gewoon sciencefiction?
1. De sciencefiction-gadgets uit Star Trek
Al vanaf de eerste keer dat ik een tablet in handen kreeg, voelde het aan als sciencefiction; een handcomputer uit Star Trek. En even los van het feit of je liever een iPad of een Android- of Windows-tablet gebruikt: het is een wonderlijk stukje technologie. Alle informatie ter wereld op een groot maar dun aanraakscherm. Best onwerkelijk knap als je er even bij stilstaat. De crew van Star Trek deed dat zeker, maar hadden de toekomst niet helemaal goed geraden.
Schattig detail namelijk: de tablets in bijvoorbeeld The Next Generation waren zo dik als bijvoorbeeld het boek The Hobbit, zo niet de hele LOTR-trilogie. (Dat was dan ook wel de charme van ST van TOS naar TNG, voor de fans onder ons).
En ik snap dat jonge mensen handcomputers nu de normaalste zaak van de wereld vinden, maar voor een oude rakker als ik was dat verbluffend, en is het soms nog steeds.
2. Tony Stark’s slimme bril in Iron Man
Nog voordat Google trachtte Google Glass uit te brengen had Tony Stark in Iron Man al een AR-(augmented reality)-bril. Inmiddels zijn er veel merken die hard werken aan deze technologie, waaronder Apple, Sony en HTC.
Het werkt dus nu een stuk beter dan in tijden van Google’s eerste poging, maar het zijn nog steeds geen echt modieuze brilletjes. Met andere woorden: voorlopig zien mensen op straat met AR er nog steeds uit als Glassholes. Kwestie van tijd dat dát veranderd, tenzij hele dikke, ouderwetse brillen weer ineens mode zijn.
3. Replicator uit Star Trek is geen sciencefiction meer
Ik val wederom even terug op Star Trek omdat de replicator qua sciencefiction-gadgets ook zo ontzettend tot mijn verbeelding sprak. Het is feitelijk een machine die alles na kan maken wat je wilt.
Bestaat dat? Tot op zekere hoogte; zeker. We noemen het de 3D-printer. Niet alleen zijn deze machines capabel genoeg om vandaag de dag hele raketten te bouwen, ook zijn printers met de juiste geautomatiseerde spuitmondjes en ingrediënten in staat een lekkere, romige sorbet en meer voedsel te fabriceren, zoals onderstaande sappige steak.
4. De beste gadgets?: vliegende auto’s
De grootste teleurstelling met betrekking tot sciencefiction, al sinds de jaren veertig, is het gebrek aan vliegende auto’s. Maar ze bestaan écht al.
Oké, ze zijn niet gemeengoed zoals in bijvoorbeeld The Fifth Element of The Jetsons, maar dat wil niet zeggen dat we tussen nu en twintig jaar geen vliegende stadsvoertuigen krijgen.
Inmiddels werken grote bedrijven aan drone-technologie die bijvoorbeeld pakjes bezorgen of te hulp schieten bij ongevallen, maar er wordt toch echt wel serieus gekeken naar ‘de Vliegende Auto’ voor mensen. Hieronder een goed voorbeeld:
5. Virtual Reality: sciencefiction-werkelijkheid ís werkelijkheid
Als je echt niet kunt wachten op alle gadgets uit sciencefiction-films, krijg je nu al een voorproefje van technologie ‘uit de toekomst’ door het in een niet bestaande wereld mee te maken. Virtual Reality is al sinds de ‘Sensorama’ uit de jaren vijftig een natte droom voor veel wetenschappers en creatievelingen. Oh en menig persoon met een aluhoedje die denkt dat we in een simulatie wonen. Wat wetenschappelijk gezien zoals in The Matrix filosofisch gezien lastig uit te sluiten is.
Inmiddels is de technologie zo ver gevorderd dat je als leek niet meer kotsmisselijk wordt als je ermee aan de slag gaat. Zo krijgt de PSVR 2 lovende recensies, werkt Meta nog altijd hard aan zijn Oculus-technologie en stapt Apple binnenkort op de markt met zijn AR/VR-bril.
Het is echter nog wel even een tijdje wachten op de echte ‘immersive experience’-gadgets zoals in de uitstekende Prime Video-serie The Peripheral, of de films Ready Player One, en eXistenZ.
Zoals gezegd: de toekomst is nu, en dankzij sciencefiction-films, -series, -boeken, -games en -comics worden creatieve mensen geïnspireerd om de verre toekomst ook werkelijkheid te maken met toffe tech en gadgets.
“Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic”, Arthur C. Clarke.
Nerds assemble: 7 sciencefictionseries die je echt een keer wil zien