5 redenen om de nieuwe OnePlus 11 5G (niet) te kopen

Tech reviews Mark Hofman 7 feb 2023
Leestijd: 5 minuten

OnePlus heeft zojuist zijn gloednieuwe Android-smartphone aangekondigd: de OnePlus 11 5G. Het nieuwe vlaggenschip is verkrijgbaar vanaf 829 euro en brengt een bak aan indrukwekkende functionaliteiten met zich mee. Maar is hij de moeite waard?

Afgelopen twee weken kreeg ik de kans om de OnePlus 11 5G alvast te gebruiken. Ik nam hem een week mee op sleeptouw, afwisselend met dit wonderlijke Android-toestel, en werd positief verrast. Grote vraag is echter of jij er ook mee aan de haal moet gaan.

5 redenen om de OnePlus 11 5G (niet) te kopen

Laat ik met de deur in huis vallen: wie de OnePlus 11 5G in huis haalt, zit goed. De smartphone heeft voor 829 euro, wat tegenwoordig gek genoeg goedkoop is voor een high-end-smartphone, voldoende te bieden.

Toch kan ik me voorstellen dat je benieuwd bent naar de in’s en out’s. Misschien wil je zelfs wel weten hoe de Android-smartphone zich staande houdt tegenover directe concurrenten. Daarom schrijf ik dit artikel.

Hieronder vind je vijf redenen waarom je de OnePlus 11 5G, naar mijn idee, wel of niet moet kopen. Een korte beknopte samenvatting van wat de Android-smartphone je te bieden heeft en waar hij, misschien wel, steken laat vallen.

Hopelijk help het je.

OnePlus 11 5G, Android, Review
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#1 Android-smartphone gaat als de brandweer

Als de OnePlus 11 5G iets te bieden heeft, dan is het wel kracht. De Android-smartphone draait logischerwijs op de nieuwe Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-chipset en doet dit gepaard met 8GB of zelfs 16GB aan werkgeheugen.

Kies voor de tweede optie en je bent in de mogelijkheid om, maar liefst 44 apps op volle snelheid tegelijkertijd te draaien. Doe je natuurlijk nooit, maar het geeft wel aan hoe de Android-smartphone zijn werkgeheugen slim reserveert en verdeelt.

Dat zie je terug in de apps die je gebruikt, de handelingen door het menu én zelfs het beeldscherm. Want ook dit 6.7-inch Super Fluid-beeldscherm, met een verversingssnelheid van 120Hz, gaat dankzij LTPO 3.0 echt als de brandweer.

Oh, en dan heeft dat beeldscherm als eerste OnePlus-smartphone ook nog eens Dolby Vision-ondersteuning. Al met al een lekker pakket.

OnePlus 11 5G, Android, Review
Een lekker schermpje (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#2 OnePlus 11 5G laadt bloedsnel op

Als OnePlus ergens bewezen heeft goed in te zijn, dan is het wel de batterij. Jarenlang worden de Android-smartphones geroemd om hun korte laadtijden en de lange accuduur.

De OnePlus 11 5G doet dit niet anders. Goed voor de gezondheid van de batterij is het niet, maar 100W SUPERVOOC doet zijn werk. Hang hem bekabeld aan de oplader en je hebt 25 minuten later een smartphone die voor 100 procent is opgeladen.

Vervolgens doe je, volgens het Day of Use-model, 24 uur met die volle lading. In de praktijk denk ik dat het neerkomt op een gehele dag en zal het slim zijn om de smartphone, in de ochtend of avond, even een klein half uurtje aan de oplader te hangen.

Om dit, zeker voor deze prijs, mogelijk te maken heeft OnePlus de Android-smartphone niet het hele pakket gegeven. Draadloos opladen is niet mogelijk bij dit model. Al moet ik eerlijk bekennen dat dit, gezien de 100W SUPERVOOC, geen enkele toevoeging zou hebben.

OnePlus 11 5G, Android, Review
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#3 Sorry, maar wat is dit camerasysteem?

Nee, het camerasysteem van de OnePlus 11 5G is qua functionaliteit zeker niet slecht. Met een 50-megapixel hoofdcamera, 48-megapixel Ultra-Wide-camera én 32-megapixel portret-telelens zit je ook vrij snel goed.

Verbeteringen, ten opzichte van het vorige model, zitten ‘m dan ook vooral in nachtfotografie. De Android-smartphone heeft minder licht nodig om zijn werk te doen en lijkt zelfs portretten nog beter vast te kunnen leggen. Uiteraard ook te danken aan de toevoegingen van Hasselblad.

Het probleem is echter wel dat dit camerasysteem de OnePlus 11 5G echt een lelijk stuk vreten maakt. Waar ik fan ben van de matte achterkant en het ontwerp van het beeldscherm, is een rond camerasysteem anno 2023 echt not done. Niet in mijn optiek.

Uiteraard gaat het om de functionaliteit van een dergelijk systeem en ben ik daar zeker tevreden over, maar kom op. Als dit het beste is wat je in huis hebt, had je beter het camerasysteem van vorig jaar kunnen laten zitten.

OnePlus 11 5G, Android, Review
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#4 OnePlus 11 5G heeft een slider

Feest, want de OnePlus 11 5G heeft een slider. Je weet wel: dat handige knopje aan de zijkant van OnePlus-smartphones waarmee je het geluid uit, aan of op trillen zet.

Hoewel het Chinese bedrijf deze functionaliteit eigenlijk in bijna al zijn vlaggenschepen aanbiedt, besloot het dat de 10T 5G van vorig jaar wel zonder kon. Fout, want de community liet van zich horen.

Voelt dus een beetje gek om dit als positief punt aan te stippen, want OnePlus had de slider überhaupt nooit weg moeten halen. Maar goed, is dus wel gebeurd en daarom is het goed om te weten dat je dit jaar weer voorzien bent.

#5 Minder goede deal dan de Pixel 7

Oké, en dan nu het gevoelig stukje: centjes! De OnePlus 11 5G kost je in Nederland minimaal 829 euro. Ontkennen dat dit veel geld is doe ik niet, maar relatief gezien is het best een goede deal.

Google Pixel 7 Pro, Android, features, Review
(Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Ter vergelijking: je koopt de nieuwe Samsung Galaxy S23 vanaf 946 euro en de iPhone 14 moet minimaal 1016 euro kosten. Pittige bedragen waar jij als consument waarschijnlijk schijtziek van wordt.

De OnePlus 11 5G doet het wat dat betreft beter en weet je als consument niet eens zo heel veel minder te bieden. Al heeft het wel te maken met Google, dat met zijn Pixel 7 een prachtig alternatief biedt.

Het instapmodel van de Google-smartphone kost je namelijk 649 euro en ligt, wat ons betreft, niet heel veel van de OnePlus 11 5G af. Wat het dus een betere deal maakt.

Sterker nog: de Google Pixel 7 Pro, die zijn werk wel aanzienlijk beter doet dan dit model, kost je op dit moment 899 euro. Voor een kleine 70 euro extra heb je dus wel echt een betere Android-smartphone in handen.

OnePlus Buds Pro 2 getest: absoluut meesterlijk voor relatief weinig geld

OnePlus 11 5G: kopen of laten liggen?

Wie de OnePlus 11 5G op de kop wil tikken, die zal er zoals gezegd niet snel spijt van krijgen. Het toestel heeft een indrukwekkende chipset, uitstekende batterij en een machtig beeldscherm. Het camerasysteem is wellicht spuuglelijk, maar doet zijn werk ook uitstekend.

Wat mij betreft kun je voor 829 euro echt niet zo snel misgrijpen als we naar deze Android-smartphone kijken. Al kan het nooit kwaad om jezelf even te verdiepen in de toestellen van Google. Wellicht zit daar ergens wel een betere deal voor je.

OnePlus 11 5G

OnePlus

8 Score

Pluspunten

  • Goede deal
  • Android-telefoon is razendsnel
  • In 25 minuten volledig opgeladen
  • Beeldscherm is een genot
  • Camerasysteem doet uitstekend zijn werk

Minpunten

  • Camerasysteem is lelijk
  • Minder goede deal dan Pixel 7 Pro

Wie de OnePlus 11 5G op de kop wil tikken, die zal er zoals gezegd niet snel spijt van krijgen. Het toestel heeft een indrukwekkende chipset, uitstekende batterij en een machtig beeldscherm. Het camerasysteem is wellicht spuuglelijk, maar doet zijn werk ook uitstekend. Wat mij betreft kun je voor 829 euro echt niet zo snel misgrijpen als we naar deze Android-smartphone kijken. Al kan het nooit kwaad om jezelf even te verdiepen in de toestellen van Google. Wellicht zit daar ergens wel een betere deal voor je.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen