5 manieren om Siri, Alexa en Google Assistant je beter te laten begrijpen
Een persoonlijke assistent die je opdrachten niet begrijpt of te moeilijk vindt om uit te voeren zou je zo van de loonstrook verwijderen. We zijn iets meer vergevingsgezind als het op digitale assistenten als Siri, Alexa en Google Assistant aankomt. Wanneer Siri voor de zoveelste keer ‘Noteer in de agenda’ als ‘Warm weer in Breda’ aanhoort is het misschien tijd om aan jullie communicatie te werken.
We zeggen ‘jullie’, want jij kunt waarschijnlijk iets beter articuleren en moeite doen verstaanbaar te praten, en er zijn ook manieren waarop de spraakassistent jou beter kan begrijpen. Voor jullie beide hieronder een aantal handige tips.
Harder praten (lees: schreeuwen) helpt niet
Soms is zijn de spraakassistenten Siri, Alexa en Google Assistent zo irritant dat je het liefst tegen ze wilt schreeuwen. Zeker wanneer je iets heel simpels hebt gevraagd dat je eigenlijk tien seconden zou kosten om zelf op te zoeken, en je nu je vraag voor de vierde keer moet herhalen omdat de spraakassistent je niet begrijpt. Een belangrijke tip in deze situatie is om niet te schreeuwen. Voor het beste resultaat praat je namelijk op een gewoon volume. Praat tegen Siri, Alexa, Google alsof het je beste vriend is.
Wat naast schreeuwen overigens ook niet helpt is om heel direct en dichtbij de microfoon te praten wanneer je een slimme speaker gebruikt. Begrijpt je beste vriend je beter wanneer je op twee centimeter afstand iets in z’n gezicht schreeuwt? Nee. Houd in het geval van de slimme Echo speaker daarom ten minste zo’n 20 centimeter afstand zodat de microfoon het geluid goed oppikt.
Geef apparaten en personen een naam die te onderscheiden is
Gebruik je een spraakassistent voor je smarthome apparaten? Dan is het handig om die apparaten een naam te geven die duidelijk te onderscheiden is. Vraag je Google Assistant om ‘de lamp’ aan te doen, dan is de kans groot dat deze jou vraagt welke lamp je bedoelt. In die tijd had je ook gewoon naar de schakelaar kunnen lopen om het even zelf te fixen.
Wat in deze situatie helpt is om apparaten een aparte naam te geven, zoals ‘Slaapkamer lamp 1’ en ‘Slaapkamer lamp 2’, of ‘Henk’s lamp’ en ‘Ingrids lamp’. Zorg er daarnaast voor dat je apparaten die je niet meer gebruikt uit de instellingen van je slimme spraakassistent verwijderd. Dat is minder verwarrend voor Siri, en beter voor jullie communicatie.
Herformuleer in plaats van herhaal
Een veelgemaakte fout bij het praten tegen een spraakassistent is herhaling van een vraag of opmerking die de assistent niet snapt. Wanneer Siri, Alexa of Google Assistant iets niet begrijpt heeft het vaak weinig zin om de vraag exact hetzelfde opnieuw te stellen. Ook niet als je harder en langzamer praat.
Wat een stuk beter werkt is om, indien mogelijk, je vraag te herformuleren. Hier leert de slimme AI in de spraakassistent ook van. Door de slimme technologie onthoudt de spraakassistent deze ‘fout’ en past die zichzelf aan zodat je de vraag in het vervolg niet opnieuw hoeft te stellen.
Praat niet als een robot tegen Siri, Alexa, en Google Assistant
Een spraakassistent is geen mens (gôh). Er zullen dus altijd dingen zijn die het niet begrijpt. Voorkom echter dat je tegen je spraakassistent praat alsof je zelf een robot bent. Siri, Alexa en Google Assistant zijn slimmer dan je denkt en komen tevens niet uit de jaren ’90. Wie op een natuurlijke manier tegen zijn spraakassistent praat ervaart vaak dat dit beter werkt. Hier leert de slimme AI in jouw spraakassistent van waardoor die jouw opdrachten steeds beter kan begrijpen.
Verwacht niet te veel van Siri en andere spraak assistenten
Een spraakassistent geeft over het algemeen goed antwoord op simpele vragen. Toch zien ze vragen of opmerkingen niet, zoals mensen wel kunnen, in een grotere context. Hoe slim ze ook zijn: ze hebben simpelweg nog veel te leren als het op menselijke communicatie aankomt. Verwacht daarom geen diepgaand of genuanceerd antwoord van Siri, Alexa of Google Assistant. Daarvoor moet je toch echt bij je echte vrienden zijn.