5G? LG laat al zien hoe 6G werkt op een enorm hoge frequentie
In Nederland moet het complete 5G-netwerk nog uitgerold worden. Ondertussen laat LG al zien hoe 6G precies kan gaan werken in de toekomst. Het Zuid-Koreaanse bedrijf werkt hiervoor samen met het Europese onderzoekslab Fraunhofer-Gesellschaft. Een recent uitgevoerde demonstratie is met succes afgerond, claimen de partijen.
Tijdens de demonstratie in Berlijn hebben de partijen data over een 6G-netwerk gestuurd, over een afstand van honderd meter. Daar werd het terahertz-spectrum voor gebruikt. LG heeft hiervoor speciaal een nieuwe signaalversterker gebouwd, die in staat was een stabiele communicatielijn op te zetten en vast te houden.
6G wordt sneller dan 5G
Dat is behoorlijk cruciaal. De enorm hoge frequentie waar 6G nu mee werkt, heeft korte golven en kan in kracht afnemen tussen verzender en ontvanger. De stabiele signaaloutput is in staat 15 dBm (decibel-milliwatts) te genereren, binnen een frequentiebereik van 155 tot 175 gigahertz. De belofte voor 6G luidt: hogere datasnelheden, lagere latency en een hogere betrouwbaarheid dan 5G.
Voor deze proef heeft LG adaptieve beamformingtechnologie ontwikkeld, evenals antennes die kunnen omgaan met 6G-verbinding (op die terahertz-frequentie). LG verwacht dat de 6G-technologie uitgebuit kan worden vanaf 2029, terwijl het standaardiseren van de technologie mogelijk in 2025 van start kan gaan.
Internet van alles
In het persbericht over de demonstratie laat LG weten dat “6G een belangrijk onderdeel wordt van het Ambient Internet of Everything”. Dit is “opkomende technologie die omgevingen voor mensen en bedrijven moet verbeteren, door ze meer gevoelig, adaptief, autonoom en gepersonaliseerd te maken”.
De technologie is onder meer in staat “de aanwezigheid van mensen te herkennen en rekening te houden met diens voorkeuren”. Dat klinkt als een mooie verzameling woorden. Eerst krijgen we nog te maken met de uitrol van het echte 5G-netwerk in Nederland, want daar zijn we nog druk mee bezig. Wat daarna komt, komt daarna en zal inderdaad ongetwijfeld sneller zijn.