5G: wat is het verschil tussen Sub-6 en mmWave? (en welke is beter?)
5G heb je in twee verschillende soorten: Sub-6 en mmWave. Maar wat is het verschil tussen beide verbindingen? Je kunt daarvoor bijvoorbeeld naar de radiofrequenties kijken. Sub-6 maakt gebruik van het spectrum onder de 6 GHz. Dit is overigens het systeem waar je de komende jaren nog mee te maken zult krijgen.
Dit is tevens het spectrum waar 2G, 3G en 4G ook in actief zijn. Het Sub-6-netwerk maakt gebruik van bestaande zendmasten, die alleen een upgrade nodig hebben. Daardoor kunnen veel netwerkproviders momenteel zowel 4G als 5G aanbieden via bestaande netwerken, zonder dat het één ten koste gaat van het ander.
Sub-6 5G
Dat klinkt goed, maar er zit wel een groot nadeel aan dit systeem. Sub-6-netwerken zijn namelijk niet per se heel veel beter dan bestaande 4G-netwerken. In de basis is het inderdaad 5G, maar dan met dezelfde beperkingen die we ook bij 4G aantreffen. De nieuwe netwerken zijn slechts een heel klein beetje sneller.
De enige echte substantiële verbetering van Sub-6 treffen we aan in de zogenaamde midbandfrequenties. Dat is het spectrum tussen 2 en 6 GHz. Dat is dus ongebruikte ruimte, waar 4G niet in actief is. Het is een soort tussenweg die eigenlijk nog niet de ware belofte van het 5G-netwerk laat zien.
mmWave-technologie
mmWave staat voor millimeter wave, een technologie die gebruikmaakt van hogere frequenties: ergens tussen de 30 en 300 GHz. Momenteel komt de teller vaak niet hoger dan 40 GHz, maar er wordt gesproken over een verhoging tot 48 GHz. Het 60GHz-spectrum is tot nu toe ongereguleerde ruimte.
Het mmWave-netwerk heeft veel meer potentie, omdat het niet gebruikmaakt van bestaande zendmasten. Maar daardoor duurt het ook langer voordat het uitgerold wordt. Door gebruik te maken van een onaangeroerd spectrum, kan mmWave veel hogere snelheden en een lagere latentie aanbieden dan andere netwerken.
Hyperlokaal
Hogere frequenties klinken dus heel goed, maar het nadeel is: de golflengtes zijn heel kort. Daardoor is het bereik van zo’n nieuwe zendmast dus een stuk minder groot. Er moeten dus heel veel masten gebouwd worden. Echte masten zijn het overigens niet: het zijn “small cells” die hyperlokaal geïnstalleerd kunnen worden.
Dat moet ook echt gebeuren. Want naast de korte golflengtes, wat inherent is aan hogere frequenties, kunnen objecten ook parten spelen. Staat er een auto of huis in de weg, dan kan dat impact hebben op het bereik. Je hebt dus als het ware honderden, zo niet duizenden, van die small cells nodig voor een goed bereik.
De toekomst van 5G
Nu gebruik je dus waarschijnlijk nog Sub-6, maar in de toekomst is het toch echt de bedoeling dat je ook gebruikmaakt van mmWave. We zeggen bewust “ook”, omdat beide netwerken voordelen hebben waar we natuurlijk maar al te graag gebruik van maken. De echte uitrol van 5G kan nog wel vijf jaar duren.