5G versus 4G: wat is het grote verschil en wat heb je er aan?

Apps Mark Hofman 25 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Vanaf aankomende week is het zover: veel mensen in Nederland gaan aan de haal met 5G. Het veelbesproken netwerk wordt door KPN en T-Mobile geactiveerd. De kans dat jij binnenkort geen 4G, maar 5G op je telefoon ziet verschijnen is dus groot. Maar wat heb je daar nu precies aan?

In de afgelopen maanden is er veel te doen geweest om de komst van 5G. De ene helft verzet zich stevig tegen de komst ervan, waar de andere helft niet kan wachten tot het in de lucht hangt.

In dit artikel zet ik 5G en 4G naast elkaar. Ik vertel je wat de verschillen zijn, hoeveel voordeel jij eruit haalt en wat je er mee kan doen.

5G is sneller en betrouwbaarder dan 4G

De 5G standaard voor netwerken zorgt ervoor dat er hogere hoeveelheden data verzonden kunnen worden. Klinkt misschien niet heel boeiend, maar het zorgt ervoor dat je veel sneller internet tot je beschikking hebt. Daarnaast is 5G ook een stuk betrouwbaarder. Dat heeft te maken met het feit dat vertraging in de verbinding bij 4G kan oplopen tot 30 milliseconde, bij 5G is dat slechts 10 milliseconde.

De grote reden dat 5G zoveel sneller is, heeft alles te maken met de technologie die ervoor gebruikt wordt. Het netwerk maakt gebruik van geavanceerdere radio technologie en hogere radio frequenties. De kans dat het netwerk in de war of ontregeld raakt door andere apparaten, is een stuk kleiner dan bij 4G.

Toch is 5G beïnvloedbaar. Het nieuwe netwerk kan bizarre snelheden behalen, maar dan moet je wel voorzien zijn van de perfecte omstandigheden. Veel netwerkverkeer, locatie en de hoeveelheid 5G torens kunnen een grote rol spelen. 5G zou qua snelheid tien keer zo snel kunnen zijn dan 4G, maar over het algemeen zal dat wel mee gaan vallen. Al blijft het nog steeds indrukwekkend in vergelijking met 4G.

Nokia 5G city MWC
Een promotie van Nokia voor zijn nieuwe 5G-telefoons. (Afbeelding: Josep Lago / AFP)

Meer zendmasten nodig dan 4G

5G mag sneller en betrouwbaarder zijn dan 4G, maar het vereist ook een hoop. Niet heel gek, want het nieuwe netwerk maakt gebruik van iets dat men ook wel millimeter golven noemt. Deze liggen hoger dan bijvoorbeeld bij 4G en 3G. Dat zorgt ervoor dat deze golven veel minder afstand af kunnen leggen, waardoor je dus meer masten nodig hebt voor een stabiele 5G verbinding.

Afgelegen gebieden of steden zijn bijvoorbeeld nog jaren verwijderd van de optimale snelheid. Om ervoor te zorgen dat muren, gebouwen of andere zaken de verbinding niet tegenhouden, worden er dus veel meer masten geplaatst. Op die manier heeft iedereen een zo goed mogelijke verbinding met 5G. Maar het vraagt dus wel wat.

5G trekt je smartphone sneller leeg dan 4G

De kans dat je huidige smartphone geen 5G ondersteund is best groot. Verwacht niet dat je de ondersteuning opeens krijgt door middel van een software-update. Zo werkt het namelijk niet.

Wie gebruik wil maken van het 5G netwerk, zal toch echt een 5G smartphone aan moeten schaffen. Deze is niet alleen voorzien van een simpele chip, want er komt meer bij kijken. Het nieuwe netwerk vraagt namelijk een hoop van je smartphone. Meer energie en meer kracht. Dat betekend dus dat de 5G verbinding een hoop impact heeft op je smartphone.

Fabrikanten zijn druk bezig om smartphones die het netwerk ondersteunen zo goedkoop mogelijk te maken. Dat begint langzaamaan te lukken, maar goedkoop is het nog niet. Niet alleen dankzij de chip, maar ook door de extra benodigheden is een 5G smartphone iets prijziger dan je misschien zou willen. Maar wat dat betreft is het slechts een kwestie van de geduld.

T-Mobile 5G Nederland Qualcomm 5G iPhone
5G all the way (Afbeelding: AFP)

Meer apparaten tegelijkertijd

Tijdens de drukke uurtjes kan de stabiliteit van 4G nog wel eens discutabel zijn. Meer gebruikers, meer apparaten betekent vaak minder snel internet. Met 5G is de kans veel kleiner dat dit gebeurd. Het nieuwe netwerk kan veel meer gebruikers en apparaten aan. Op dit moment is berekend dat het 1 miljoen apparaten per vierkante kilometer aankan. Dat in vergelijking met de 2000 apparaten die 4G aankan.

Voor nu zorgt dit voor een minder belast netwerk, maar dit is vooral iets voor later. In een toekomst vol met autonome auto’s en slimme huizen, zijn er simpelweg meer apparaten die moeten communiceren met elkaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen