Waarom 60 wetenschappers de zon als een gek willen blokkeren
Een groep van zestig wetenschappers heeft een open brief geschreven met een, op z’n zachtst gezegd, bizar plan. Ze willen namelijk de zon gaan blokkeren en zo de zonnestralen terugkaatsen.
Volgens de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) gaat onze wereld met anderhalve graad opwarmen, tenzij we heel snel stoppen met schadelijke stoffen uitstoten. En dan is de al bestaande rommel in de ozonlaag ook niet weg. De zon blokkeren zou dus moeten helpen.
De zon blokkeren dus…
Het grote plan om onze planeet een beetje af te dekken van de zon maakt gebruik van zogenaamd ‘solar geoengeneering’. Volgens de wetenschappers moeten we dit serieus gaan overwegen.
In de brief wordt gesteld dat in contrast met broeikasgassen (denk aan koolstofdioxide en methaan) er een andere stof is die mensen uitstoten die misschien wél nuttig kan zijn voor dit proces. Namelijk bepaalde fijnstoffen, voornamelijk van de aerosol-variant.
De wetenschappers zeggen dat de fijnstof die nu al in de atmosfeer zit zelfs al één derde van de opwarming van onze aarde maskeert. Het blokkeren van de zon kan dus wel degelijk.
Wat doet fijnstof dan?
De planeet wordt een beetje gekoeld door de fijnstoffen die de stralen van de zon opvangen en weerkaatsen. Dat is, als ze in contact komen met wolken. De deeltjes zorgen er namelijk voor dat die langer blijven zweven en beter reflecteren.
Het plan is dus om aerosol, met name stoffen als sulferdioxide, de lucht in te schieten. Deze stof komt bijvoorbeeld ook vrij bij de uitbarsting van een vulkaan. In de brief zeggen de wetenschappers dat sulferdioxide, ironisch genoeg, een verkoelend effect heeft op de aarde.
Deze stof die ons zou redden van de zon is daarentegen giftig voor mensen en dus niet een fantastische keuze om de lucht mee vol te pompen (mensen die het proberen worden gearresteerd). Ook zou de kleur van de lucht nog wel eens kunnen veranderen. Wie weet is dat het waard zodat we onze uitstoot kunnen verminderen, maar vooralsnog blijft de zon zoals altijd schijnen.
Zijn de batterijen in de elektrische auto wel echt zo goed als we denken?