Heeft het nu écht nut om een 8K tv te kopen?
Televisiemakers zoals Samsung en LG bieden steeds meer 8K-modellen aan. Maar is het ook echt waard om er eentje te kopen?
Als je een nieuwe televisie wilt kopen, word je doodgegooid met allerlei termen die je misschien niet zo goed kent. Denk aan OLED, QLED, miniLED, 4K en 8K. Allemaal soorten tv’s die je kunt kopen.
Ik ga het vandaag met je hebben over 8K-tv’s. Want is het wel waard om over te stappen of kun je nog beter wachten?
Een 4K of toch een 8k tv?
Laat ik je als eerste maar vertellen wat 8K is. Waarschijnlijk heb je vast weleens van 4K gehoord. Dikke kans dat je zo’n tv in huis hebt staan. 4K en 8K hebben alles te maken met de resolutie van een televisie, oftewel hoeveel pixels er in het scherm zitten. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld.
De K staat eigenlijk voor het aantal pixels in de breedte. 4K is echter naar boven afgerond. In totaal is de resolutie van 4K 3.840 pixels x 2.160 pixels. Dat zijn in totaal dus 8.294.400 pixels.
Bij 8K zijn dit er flink meer. In de breedte zijn er 7.680 pixels en in de hoogte 4.320 pixels. Dat brengt het totaal op 33.177.600. Logisch dus dat die televisies flink duurder zijn.
Pixels veranderen niet bij een grotere tv
Hoe groter je smart tv des te groter de pixels. Het aantal verandert namelijk niet. Als je een 55-inch 4K-televisie koopt, heb je evenveel pixels als bij een 85-inch model. De pixels zijn alleen groter. Des te groter de televisie, des te eerder je dus het verschil in pixels echt gaat zien.
Zie je een 8K-televisie van 55 inch? Dat is gewoon onzin, want met het blote oog zal je echt geen verschil zien. Dat komt er pas vanaf ongeveer 77 inch en dan nog moet je er heel erg dicht op zitten. Wil je dus echt een grote televisie? Dan zal 8K echt zin hebben.
Nog niet veel films en games in 8K
Maar dan is er nog een ander probleem wat betreft 8K: de content. Er is heel weinig content beschikbaar omdat filmmaatschappijen vaak kiezen om alleen maar in 4K te filmen. Bovendien bieden streamingdiensten het ook niet aan. Dit omdat het flink wat meer data kost om 8K te streamen in plaats van 4K.
Ook op het gebied van games is er nog vrij weinig 8K beschikbaar. De PlayStation 5 en Xbox Series X ondersteunen het formaat voor je tv overigens wel. Alleen een paar kleine games doen het, maar het is eigenlijk alleen bedoeld als gimmick. Grote titels als Call of Duty en EA Sports FC ondersteunen alleen nog 4K.
Op YouTube zijn er echter wel een aantal beelden te zien in 8K, maar deze zijn eigenlijk vooral bedoeld als een demo. Echt grootse producties zul je dan ook niet tegenkomen.
Is het compleet onnozel om een 8K te kopen in 2024?
Hoewel content dus nog niet gemaakt is voor 8K, is het niet helemaal onnozel om zo’n tv te kopen. Televisies beschikken over steeds betere upscaling-technieken om 4K-beeld toch beter te vertonen in 8K. Dit heeft alles te maken met de ontwikkeling van AI.
Net zoals in je smartphone of computer, zit er ook een processor in je tv. Deze probeert het beeld dat het binnenkrijgt flink te verbeteren. Denk hierbij aan het weergeven van de juiste kleuren en het vloeiend overbrengen naar het scherm. Bij 8K probeert deze processor de extra pixels zelf in te vullen en dat gaat steeds beter.
Wanneer je echt voor een 8K tv wil gaan
Waar het vroeger compleet onzin was om over te stappen naar 8K, kan het nu interessant zijn, maar alleen als je er wel extra geld voor over hebt en echt een grote tv wil. De modellen zijn flink duurder dan de 4K. Daarnaast heb je er dus alleen echt wat aan als je ook echt voor een groot model gaat. Bij kleinere modellen kun je echt veel beter bij 4K blijven.
Als je dus een 8K-televisie wilt kopen, doe je er wel beter aan om een 2024-model te kopen. Deze modellen zijn weer net wat beter in upscalen en hebben betere AI dan de voorgaande modellen. Wel zijn deze weer extra prijzig.
Toch zal de echte doorbraak van de 8K-tv waarschijnlijk pas komen als filmmaatschappijen en gamemakers de resolutie gaan ondersteunen. Dat doen ze waarschijnlijk als er genoeg tv’s verkocht worden met die resolutie. Dat lijkt dus een kip-en-ei-verhaal te worden.