Nieuw onderzoek: 98% namaak-opladers iPhone gevaarlijk
Apple heeft samen met het Britse collectief Electrical Safety First de veiligheid van nep-laders voor de iPhone onderzocht. De uitslag is niet best, maar liefst 98% van de geteste namaak-laders vormt een gevaar voor de veiligheid van de gebruiker en iPhone.
De organisatie kocht 50 laders bij webshops en fysieke winkels. Met 49 exemplaren was iets mis en slechts één lader voldeed aan alle eisen. Alle andere laders waren van twijfelachtige kwaliteit.
Diverse misstanden
Bijna de helft van de laders kon een standaard elektrische weerstandstest niet doorstaan. Dat verhoogt het risico op een elektrische schok. Daarnaast bevatte 23 van de 50 laders componenten van slechte kwaliteit, wat voor oververhitting en brand kan zorgen. De isolatie was ook vaak niet in orde. Daardoor kan 230 in plaats van 5 volt op een aangesloten iPhone komen te staan en dat overleeft het apparaat niet.
Tot slot waren de stroompinnen van 15 van de geteste laders erg zwak, waardoor ze kunnen afbreken wanneer je ze uit het stopcontact haalt.
Het probleem is dat de nep-opladers moeilijk van echt te onderscheiden zijn. Op wat spelfouten en misplaatste logo’s na lijken ze vaak op de originele exemplaren. Dit probleem speelt ook in Nederland, want vorig jaar haalde de Voedsel- en Warenautoriteit een boel nep-opladers uit de schappen.
Drie soorten opladers
Niet alle laders die niet door Apple gemaakt worden zijn onveilig. Externe fabrikanten zoals Belkin en Mophie houden zich ook aan de regels en leveren over het algemeen veilige producten. Je moet alleen oppassen voor namaak-laders.
- Apple-lader: Door Apple gemaakt en geleverd. Gegarandeerd veilig, maar prijzig.
- Lader van externe fabrikant: Grote merken zijn over het algemeen veilig en iets goedkoper dan Apple.
- Namaak: Opladers die sprekend op die van Apple lijken, maar veel goedkoper zijn. Vrijwel altijd erg onveilig.