De Aarde draaide dit jaar sneller dan in de laatste 60 jaar
Er is iets bijzonders aan de hand met de Aarde. Onze wereld draait namelijk sneller om haar as dan ooit is gemeten.
2020 was een bijzonder jaar. Niet alleen vanwege de coronacrisis, maar ook door het draaien van de Aarde. Sinds 1960 is de planeet nog nooit zo snel gedraaid als dit jaar. De 28 snelste dagen vonden allemaal in 2020 plaats. Toch hoef je jezelf geen zorgen te maken, aangezien het maar om milliseconden gaat ten opzichte van het gemiddelde, meldt SienceAlert.
Het tempo van de Aarde
Het verschil in snelheid kan komen door verschillende invloeden op onze Aarde. Zo is het belangrijk wat de atmosferische druk is en kan het te maken hebben met wind, oceaanstromingen en bewegingen van de aardkern.
Toch is het wel lastig voor de internationale tijdopnemers die uiterst nauwkeurige atoomklokken gebruiken om de tijd van klokken in te stellen die jij en ik gebruiken in computers en telefoons. Als de astronomische tijd, meer dan 0,4 seconden afwijkt krijgt deze een aanpassing.
Schrikkelseconden
Tot nu toe werd dit gedaan door schrikkelseconde eind juni of december, waardoor de atoomtijd en astronomische tijd weer op één lijn kwamen. Gemiddeld gebeurt dit eens in de anderhalf jaar, al was de laatste keer in 2016 toen op oudejaarsavond een schrikkelseconde werd toegevoegd.
Nu wordt er door wetenschappers echter gesproken om een seconde van de tijd af te trekken, omdat de wereld in de toekomst wellicht sneller draait. Al is het nog te vroeg om te concluderen of dit daadwerkelijk gebeurt. Er vinden ook discussies plaats over de toekomst van schrikkelseconden in het algemeen en de noodzaak ervan voor de Aarde.
De gemiddelde dag
De gemiddelde duur van een dag is 86,400 seconden, maar in 2021 is dat 0,05 milliseconde korter dan het gemiddelde. In een jaar zou dat een gat zijn van 19 milliseconden. Als dit oploopt zou het dus mogelijk zijn dat dit alsnog misschien zou moeten.
De vorige snelste dag dateert uit 2005, maar daar is dit jaar dus 28 keer overheen gegaan. De snelste nu was op 5 juli van het jaar. Toen ging deze 1,0516 milliseconde sneller dan het gemiddelde.
Het toepassen schrikkelseconden zowel positief als negatief hebben zowel voor- als nadelen voor de Aarde. Ze zijn handig voor astronomische observaties zodat we precies weten wanneer ze hebben plaatsgevonden. Het negatieve is dat het lastig kan zijn voor data-log-applicaties en de infrastructuur voor telecommunicatie. Sommige wetenschappers pleiten er dan ook voor om pas in te grijpen wanneer deze tijd tot een uur is opgelopen en dan een schrikkeluur toe te voegen.