Wetenschappers doen schokkende ontdekking: de aarde gaat sneller achteruit dan we dachten
Volgens wetenschappers is 2020 niet het laatste rampjaar dat we zullen meemaken. De aarde gaat naar voorspelling een afschuwelijke toekomst tegemoet, die in het teken zal staan van massa-uitstervingen en gezondheidscrisissen. Moeten we ons echt zorgen gaan maken?
In een artikel in het tijdschrift Fontiers waarschuwen wetenschappers voor de gevolgen van klimaatverandering. Volgens de geleerden moeten wereldleiders alles op alles zetten om de wereld te redden.
De aarde gaat sneller achteruit dan we dachten
In de paper beschrijft een team van 17 onderzoekers uit de VS, Mexico en Australië drie grote crisissen waar we in de toekomst mee te maken gaan krijgen: klimaatverstoring, achteruitgang van de biodiversiteit en overbevolking. Op basis van 150 onderzoeken beweren de wetenschappers dat deze drie crisissen de komende decennia de mensheid serieus in gevaar gaan brengen.
Het doel van het nieuwe artikel is niet om onrust te zaaien, maar om mensen aan te moedigen deze problemen serieus te nemen. “Onze oproep is niet een oproep tot overgave”, schreven de auteurs in hun paper. “We willen de leiders een figuurlijke ‘koude douche’, zodat we een afschuwelijke toekomst kunnen vermijden.”
Maar hoe ziet onze toekomst er eigenlijk uit als we geen actie ondernemen?
Klimaat
Om te beginnen zal de natuur op aarde een stuk minder divers zijn. Sinds de start van de landbouw heeft de aarde naar schatting 50% van haar landplanten en 20% van haar diersoorten verloren. Hierbij wordt verwezen naar twee studies, uit 2018 en 2019.
Als de huidige trends zich voortzet zullen 1 miljoen planten- en diersoorten op aarde met uitsterven worden bedreigd. Zo’n enorm verlies aan biodiversiteit zal ook belangrijke ecosystemen verstoren. Er zullen bijvoorbeeld minder insecten zijn om planten te bestuiven en minder planten om lucht te filteren.
Al deze verschijnselen zullen in de toekomst voor allerlei verschillende natuurrampen op aarde zorgen. Deze rampen zullen ervoor zorgen dat tegen het jaar 2050 ongeveer 1 miljard mensen klimaatvluchteling worden.
Overbevolking
Overbevolking zal al deze problemen nog erger maken. Tegen 2050 zal de wereldbevolking waarschijnlijk groeien tot 9,9 miljard. Deze groei zal nog doorgaan tot ver in de volgende eeuw. Deze sterke groei zal maatschappelijke problemen verergeren. Hierbij moet je denken aan voedsel -en huistekorten, werkloosheid en ongelijkheid. Grotere bevolkingen vergroten ook de kans op pandemieën.
De ergste effecten van klimaatverandering zullen de komende tientallen jaren duidelijk worden. Die vertraging heeft ervoor gezorgd dat veel mensen deze crisis niet serieus nemen. “Als het grootste deel van de wereldbevolking de omvang van de crisis echt zou begrijpen en waarderen, zouden alle problemen op aarde een stuk minder groot zijn. Helaas gebeurt het tegenovergestelde,” aldus het team.
De aarde is nog te redden
De vreselijke toekomst die in dit artikel wordt beschreven hoeft volgens de wetenschappers niet uit te komen. Zodra leiders de ernst van de situatie inzien, kunnen er grootschalige plannen ingezet worden om onze planeet te redden. Die veranderingen zijn heel ingrijpend. In het artikel noemde de wetenschappers als voorbeelden de afschaffing van economische groei en een snelle stopzetting van fossiele brandstoffen. Voor iedereen die meer wil weten over dit onderwerp raden de wetenschappers de documentaire Kiss The Ground aan.
Wil je meer weten over de aarde? Bekijk hier dan een aantal interessante weetjes over onze die waarschijnlijk nog niet weet.