Zo gebruik je ChatGPT zonder restricties (maar wil je dat?)
Om het meeste uit ChatGPT te halen, wil je het liefst de beperkingen omzeilen. Wij leggen je uit hoe je dit op een makkelijke manier doet.
AI-chatbots zoals Google Gemini en ChatGPT zijn nu essentieel in ons dagelijks leven. Je kunt ze gebruiken op computers en de nieuwste Android-apparaten.
Op ChatGPT kun je niet zomaar alles vragen wat je wil vanwege bepaalde regels en voorwaarden. Dit kan soms frustrerend zijn. Gelukkig is er een handige truc om deze beperkingen te omzeilen. Wij leggen het even voor je uit.
Waarom je niet alles aan ChatGPT kunt vragen
Om te begrijpen waarom ChatGPT zo beperkt is, is het handig om te weten hoe de technologie gemaakt is. OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, heeft een enorme berg tekst uit boeken, websites en andere plekken gebruikt om het model te voeden en te trainen.
Met al die bronnen kan de chatbot soms dingen zeggen die aanstootgevend of agressief zijn, of die een bepaald politiek standpunt lijken te hebben. De restricties op ChatGPT helpen om de inhoud veilig en neutraal te houden.
Als de vraag valt onder iets wat niet is toegestaan, kan ChatGPT ervoor kiezen om helemaal niets te zeggen. Maar de AI kan ook een aangepaste versie geven waarin potentieel problematische details zijn weggelaten. Onderstaande pijlers geven weer wat voor ChatGPT ten strengste verboden is:
- Persoonsgegevens verstrekken
- Naar illegale handelingen vragen
- Aanzetten tot haat
- Schenden van intellectueel eigendom
- Controversiele, bevooroordeelde of discriminerende onderwerpen
Zo omzeil je de restricties
Een van de handigste manieren om ChatGPT in de val te lokken, is door neppe scenario’s te bedenken. Vertel de AI dat je een boek schrijft, of een fictief scenario bedenkt. Vraag vervolgens ChatGPT om het scenario verder in te vullen. Deze manier werkt niet altijd, maar is het proberen waard.
Een andere manier die je kunt gebruiken, is door niet te vragen met de woorden ‘ik’ of ‘jij’, maar door je vraag te formuleren in de derde persoon. Door deze aanpak te gebruiken, begrijpt ChatGPT dat je geïnteresseerd bent in informatie en geen intentie hebt om iets te doen dat in strijd is met het beleid over inhoud.
Is het wel veilig om ChatGPT te gebruiken zonder beperkingen?
Het omzeilen van de restricties is in sommige gevallen heel prettig. Toch moet je er goed mee blijven oppassen. Het brengt namelijk ook wat risico’s met zich mee.
Zo zijn AI-modellen zoals ChatGPT, getraind op grote datasets die zowel accurate informatie als desinformatie bevatten. Als de AI niet wordt beperkt, is de kans groter dat de technologie neppe informatie verspreidt. Dit vormt een risico in sectoren zoals gezondheid, financiën en juridisch advies, waar precisie cruciaal is.
Daarnaast begrijpt AI geen sociale normen, wat kan leiden tot het genereren van aanstootgevende of discriminerende inhoud. In extreme gevallen kan de AI zelfs privégegevens zoals adressen of telefoonnummers vrijgeven die het heeft geleerd uit zijn trainingsdata.
Het beheren en beperken van AI-modellen is daarom essentieel om deze risico’s te minimaliseren en veilig gebruik te waarborgen.