Deze AI leest gedachten en produceert gezichten die jij aantrekkelijk vindt
Een AI kan nu laten zien wat jij een aantrekkelijk gezicht vindt. Dat hebben dertig participanten tijdens een test kunnen ondervinden. De kunstmatige intelligentie leert wat jij aantrekkelijk vindt, en maakt aan de hand van de gezichten van 200.000 bekende mensen een gezicht dat jij aantrekkelijk vindt. Die bekende mensen zijn veelal niet meer te herkennen in het nieuwe gezicht.
Wat als Tinder, of een andere dating-app, in je brein kon kijken om te zien wat jij nou een aantrekkelijk gezicht vindt? Dat is in feite de essentie van een nieuwe AI, die voor jou kan bepalen wat jij aantrekkelijk vindt. De technologie is afkomstig van de Universiteit van Helsinki en de Copenhagen Universiteit.
AI onderzoekt aantrekkelijke gezichten
Voor het bepalen en vormgeven van dat aantrekkelijk gezicht, maakt de AI gebruik van 200.000 gezichten uit een database. De gezichten in die database zijn veelal afkomstig van bekende mensen. De technologie pakt vervolgens de beste en sterkste aspecten en vormt daar een nieuw gezicht mee. Creepy, maar ook tof.
Alle foto’s worden vervolgens aan mensen laten zien, die op hun hoofd een speciale cap dragen, voorzien van elektro-encefalografie. Dat is een methode om de elektrische activiteit van de hersenen te meten. Elke participant wordt gevraagd om te bepalen of een gezicht aantrekkelijk is of niet.
Verborgen gegevens
De participanten hoeven nergens op te drukken of op te schrijven. Ze hoeven alleen maar te denken. Dergelijke, haast verborgen, data worden dan gebruikt voor het achterhalen van specifieke voorkeuren. Hoe meer brein activiteit gemeten wordt, hoe aantrekkelijker een gezicht gevonden wordt.
Het is vervolgens aan het algoritme om te ontdekken wat die gezichten gemeen hebben. Zo kan de kunstmatige intelligentie achterhalen welke gezichtskenmerken iemand aantrekkelijk vindt. De data kan echter niet gebruikt worden om te bepalen of iemand een ander direct volledig aantrekkelijk vindt.
Op maat gemaakt
Op basis van alle gegevens kan uiteindelijk een aantrekkelijk gezicht gegeneerd worden, specifiek op maat gemaakt voor de participant. Dat gezicht is dan voorzien van alle aantrekkelijke aspecten die de AI ontdekt heeft. Dit is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar wat heb je nou eigenlijk aan die technologie?
https://www.want.nl/elon-musk-laat-bizarre-beelden-van-varken-met-chip-in-hersenen-zien/
Dergelijk onderzoek kan helpen te begrijpen welke features en hun combinaties zorgen voor een reactie in onze cognitieve functies. Denk dan aan vooroordelen en stereotypes, maar ook voorkeuren en individuele verschillen. Meer info lees je in het bericht op IEEE Transactions in Affective Computing.
IEEE Transactions in Affective Computing