Al deze mensen bestaan helemaal niet
We leven in een tijd waarin het steeds moeilijker begint te worden om vast te stellen of een foto of video wel echt is. Met de huidige technologische mogelijkheden kunnen we beelden scheppen, die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Denk maar aan dat schietspel dat je laatst speelde of aan de vele films waarin personages op een computer tot leven worden gebracht. Vaak zie je echter nog wel dat er iets niet klopt aan de personages en dat ze dus niet echt zijn. De website thispersondoesnotexist.com brengt het geheel echter naar een heel ander niveau en genereert on-the-fly foto’s van gezichten die helemaal niet bestaan, maar wel ontzettend echt lijken.
Galerij niet bestaande mensen
Dat is ook eigenlijk het enige dat de website doet en verder valt er niks anders te zien dan foto’s van niet bestaande mensen. Wat ze wel doen, doen ze echter dusdanig goed dat je er oprecht versteld van staat. Natuurlijk zitten er, zoals altijd, ook foto’s bij die wat minder goed zijn gelukt. Over het algemeen lijkt het echter alsof je naar een random foto galerij aan het kijken bent van gezichten. Om een nieuw gezicht te zien, refresh je de pagina en voilà.
AI gegenereerde gezichten
Hoe doen ze dat? Achter de schermen is uiteraard kunstmatige intelligentie aan het werk en elke keer dat je voor refresh gaat, maakt deze uit het niets weer een nieuwe foto voor je. De maker van de site, Philip Wang, zou onderzoek van Nvidia hebben gebruikt, dat vorig jaar publiek is gemaakt. De site gebruikt een algoritme dat toegang heeft tot een grote database aan foto’s van echte gezichten. Deze hebben verschillende markers gekregen om uiteen te zetten uit welke variabelen en componenten een gezicht precies bestaat. Met deze informatie wordt een “512 dimensional vector” ingezet om vanuit het niets weer een nieuw gezicht te genereren.
Fake news
Hoewel het natuurlijk ernstig indrukwekkend is, wordt het met deze tech ook makkelijker om bijvoorbeeld fake news te genereren. Zien is niet meer altijd geloven en uiteraard zal er weer andere tech ontwikkeld moeten worden om te bepalen of beelden daadwerkelijk echt zijn. Maar de vraag is in hoeverre het in de toekomst mogelijk zal zijn om daadwerkelijk onderscheid te maken tussen echte beelden en computer gegenereerde beelden.
Het is niet voor niets dat de site gebaseerd is op onderzoek van Nvidia. Onlangs onthulde het bedrijf dan ook zijn eerste game demo met AI gegenereerde graphics.