AI van Google weet straks alles van je zonder dat je het door hebt
Google weet al ontzettend veel van je, maar binnenkort waarschijnlijk nog meer. De reden? AI, natuurlijk.
Ik hoef je echt niet meer uit te leggen dat AI een grote rol gaat spelen in onze toekomst. Met ChatGPT maken we op dit moment bijvoorbeeld al een sportschema op maat of werken we het perfecte weekmenu uit voor je dieet.
Het is allemaal zo gepiept en scheelt je heel wat uitzoekwerk. Toch hebben al die dingen één ding gemeen: ChatGPT haalt die data uit informatie die beschikbaar is op het internet. Maar wat als AI die informatie, door middel van een geavanceerder model van Google, uit je eigen gegevens haalt?
Google werkt aan Project Ellman
Het Amerikaanse medium CNBC heeft documenten onder ogen gekregen van de AI-plannen van Google. Daarin staat niet het alleen het internet centraal, maar ook je eigen informatie.Project Ellman, zoals het plan heet, zorgt dat AI je alles over je eigen leven kan vertellen.
Volgens het medium haalt Google die informatie uit documenten die je via je Google-account opslaat. Het vertelt de AI wanneer een gebruiker is geboren en wie zijn ouders, broers of zussen zijn.
Goed, dat is basisinformatie die wellicht nog wel makkelijk te achterhalen is door een AI-robot. Het bedrijf lijkt echter nog verder te kunnen gaan. Het kan een biografie maken van je hele leven. Zo weet het ook in welke steden je hebt gewoond en waar je hebt gestudeerd. Google kan met Project Ellman zelfs achter je eetgewoontes komen. Denk bijvoorbeeld aan recepten die je opslaat of foto’s van eten die je in Google Foto’s hebt opgeslagen.
Het is straks zelfs mogelijk om met Project Ellman te chatten. Naast het internet heeft het dus ook jezelf als bron, waardoor advies altijd op maat gemaakt is.
Het gevaar van AI
Het klinkt allemaal fantastisch, maar er zit ook zeker een schaduwzijde aan. Wil je echt dat Google, een bedrijf en zeker geen liefdadigheidsfonds, alles van je weet? Het verdient immers geld aan je gegevens door deze informatie in te zetten als advertentiemiddel. Wat als Google straks nog meer weet dan jij zelf en je avontuur op het internet sterk wil beïnvloeden?
De enige manier waarop het nog zou kunnen werken is dat Google echt honderd procent transparant is over de informatie die het verzamelt. Maar wie gaat dat dan weer controleren? Google graait al te graag in jouw informatie, maar wil waarschijnlijk niet dat andere (onafhankelijke partijen) in zijn informatie neuzen.
Goed, het is slechts een project en we weten alles behalve zeker of Google het ook echt uitbrengt. Het bedrijf liet aan CNBC weten dat Project Ellman slechts een vroege interne verkenning is. Het claimt dan ook dat privacy voorop staat.
Maar deze berichten laten ons opnieuw nadenken over onze privacy. In hoeverre willen we informatie van onszelf delen om ons eigen leven gemakkelijker te maken? En hoe ver kan Google gaan in het verzamelen van informatie?
Goede wetgeving is nodig
De Europese Unie is al bezig met deze vragen. Met wetgeving over AI wil het de grondrechten, democratie, rechtstaat en milieu beschermen. Zo zijn een aantal vergaande AI-toepassingen, zoals het ongericht opbouwen van databases met beelden voor gezichtsherkenning, verboden. Ook mogen werkgevers en onderwijsinstellingen geen emoties herkennen door middel van AI.
Het niet naleven van deze regels kan resulteren in boetes die in de miljarden kunnen oplopen. Maar schrikken de techbedrijven daar echt van? Zo heeft Google al eerder een miljardenboete gekregen van de EU wegens machtsmisbruik.
Goed, dit ging over de verkoop van online reclame in de laatste tien jaar, maar het laat wel zien dat het niet altijd binnen de lijntjes kleurt. En overigens is Google echt niet de enige. Ook bedrijven als Apple en Meta worden regelmatig op de vingers getikt.
Regelgeving dus fijn, maar het zal dus wel echt gecontroleerd moet worden. Alleen stevige maatregelen zullen techbedrijven in beweging krijgen.