Vervangen AI-huisdieren straks je hond en kat?
In een tijd waarin robots steeds meer deel uitmaken van ons leven, kunnen onze harige vriendjes niet achterblijven. Maak kennis met de nieuwste innovatie: AI-huisdieren.
Een huisdier is natuurlijk superleuk en schattig, maar het brengt ook het nodige gedoe met zich mee. Denk aan een hond die tegen de laadpaal zijn behoefte doet of een kat die je favoriete tafel kapot krabt. Word je daar helemaal gek van? Dan zou een AI-huisdier wel eens dé oplossing kunnen zijn.
Vanaf 7 november kun je namelijk een gloednieuw robothuisdier kopen, genaamd Moflin. Het beestje heeft een pluizige vacht, grote ogen en een harde schijf vol data. Maar de vraag is: kun je ook echt van zo’n robot houden? En is dit de toekomst van huisdieren? Wij zochten het voor je uit.
Het AI-huisdier uit Japan
Moflin is gemaakt door Vanguard Industries en werd voor het eerst getoond op CES 2021. Het beestje lijkt een beetje op een grote cavia zonder mond. Denk aan een Porg uit Star Wars, maar dan op zijn buik. Het AI-huisdier is ontworpen om lekker mee te knuffelen en moet je dezelfde emotionele band geven die je met een echt huisdier zou hebben.
Op de officiële website staat dat Moflin “emoties en bewegingen heeft die zich ontwikkelen door dagelijks contact.” Hoe meer tijd je met hem doorbrengt, hoe meer hij een eigen persoonlijkheid krijgt en aan je gehecht raakt.
Net als een echt huisdier reageert Moflin op aandacht. Speel je met hem, dan is hij blij. Negeer je hem te lang, dan wordt hij gestrest en angstig. Alleen kun je dat niet aan hem zien, zoals bij een hond of kat. Zijn humeur wordt namelijk weergegeven via een app.
Casio, een Japanse elektronicawinkel, verkoopt en levert het AI-huisdier nu overal in Japan voor 59.400 yen (ongeveer 374 euro). De eerste exemplaren worden op 7 november 2024 verzonden. Daarnaast kunnen klanten een abonnement nemen dat reparaties dekt, zoals het vervangen van zijn vacht.
Andere robotdieren op de markt
Dit is trouwens niet het eerste AI-huisdier. Al in 2021 ontwikkelde Koda een robothond die met behulp van kunstmatige intelligentie kan communiceren met zijn baasje.
Deze slimme viervoeter heeft een bewegende kop en staart, aangedreven door veertien motoren. Daarnaast is de hond uitgerust met een display met hoge resolutie en verschillende sensoren. De ingebouwde microfoon is ook behoorlijk indrukwekkend: hij herkent stemmen met een nauwkeurigheid van 97 procent.
En wie kent robothond ‘Spot’ van Boston Dynamics nog? Spot haalde in januari dit jaar nog het nieuws, omdat hij een AI-taalmodel gaat gebruiken om zelfstandig te kunnen denken. Dit betekent dat je in de toekomst geen commando’s meer hoeft te geven – hij doet het allemaal zelf.
Is het AI-huisdier de toekomst?
Deze nieuwe AI-huisdieren doen denken aan een moderne versie van de Tamagotchi, maar dan voor de TikTok-generatie. Het klassieke digitale huisdierconcept is nu gecombineerd met geavanceerde AI-technologie. Toch roept dit ook vragen op: los van het feit dat doodeng is, kun je je afvragen wat de echte waarde van zo’n robot is.
Een groot deel van het hebben van een huisdier draait immers om de verantwoordelijkheid en zorg die erbij komen kijken. Een melding dat Moflin of Spot moet worden opgeladen, zal nooit dezelfde impact hebben als het zorgen voor een hond of kat.
Het lijkt ons dan ook duidelijk dat, hoewel AI-huisdieren heel schattig en leuk zijn, ze geen vervanging zullen worden voor echte huisdieren. Voor sommigen kan het een makkelijke manier zijn om wat emotionele steun te ervaren zonder de verplichtingen die een echt dier met zich meebrengt. Maar anderen zullen waarschijnlijk moeite hebben om een echte band te voelen met een robot die uiteindelijk afhankelijk blijft van software-updates en oplaadbeurten.