AI-jet van de toekomst vliegt autonoom en hypersonisch
Enige tijd geleden hadden we al het nieuws dat er succesvolle tests waren met straaljagers die op AI vlogen. Nu wil een Australisch bedrijf een stap verder gaan met een eerste vlucht van een autonoom hypersonisch vliegtuig.
Volgend jaar zijn alle blikken gericht op de DART AE. Dit wordt een AI-vliegtuig die op een belachelijk hoge snelheid gaat vliegen. Het project wordt deels gefinancierd door het Pentagon (onder de vlag DIU) en wordt ontwikkeld door het bedrijf Hypersonix Launch Systems.
Hypersonische jet kan dankzij AI zichzelf besturen
De DART AE is een 3 meter lang vliegtuig met een gewicht van 300 kilogram. De technologie is gebaseerd op het scramjet-principe dat volgens de website van het bedrijf snelheden kan bereiken tot Mach 7. De unieke bijkomstigheid is dat het gevlogen wordt door AI.
Mach 1 is de geluidssnelheid, die ongeveer 1.235 kilometer per uur is op zeeniveau. Hypersonisch verwijst over het algemeen op vluchten die snelheden van Mach 5 of hoger hebben.
Het moge duidelijk zijn waarom het Pentagon dit een belangrijke ontwikkeling vindt. In eerste instantie wordt het vliegtuig en zijn AI ingezet voor militaire doeleinden. Hiervoor is het zogenoemde High-Cadence Testing Capabilities (HyCAT)-project opgezet.
Toch heeft het opzetten van het project ook als doel om de ontwikkeling van de publieke luchtvaart een zet te geven. Hiermee wil HyCAT herbruikbare en kostenefficiënte vliegtuigen ontwikkelen die in de reguliere luchtvaart ingezet kunnen worden.
Ook andere partijen bouwen deze vliegtuigen
Luitenant-kolonel Nicholas Estep, programma-manager van HyCAT, vertelde aan de website C4ISRNET dat de DIU de details van de hypersonische missie aan het verfijnen is. Daarbij wordt nauwkeurig gekeken naar de vluchtcondities, de lanceerprovider en de locatie voor de eerste volledig en autonome vlucht van het vliegtuig volgend jaar.
Fenix Space, Inc., gevestigd in San Bernardino, Californië, en Rocket Lab, gevestigd in Long Beach, Californië, hebben ook DIU-contracten gekregen voor respectievelijk een herbruikbaar sleep-lanceerplatform en de Hypersonic Accelerator Suborbital Test Electron (HASTE) raket.
China heeft een mysterieus vliegtuig waar wetenschappers niet over raken uitgepraat