AI op de werkvloer: loopt jouw baan gevaar?
![De ontwikkelingen rond artificial intelligence (AI) gaan erg snel en zorgen nu al voor voor veranderingen op de werkvloer. Loopt jouw baan gevaar?](https://img.want.nl/images/LT99nQjg2yXmIXXDHYflSmXDoaM=/375x211/filters:quality(80):format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fmarkus-winkler-tGBXiHcPKrM-unsplash.jpg)
De ontwikkelingen rond artificial intelligence (AI) gaan erg snel en zorgen nu al voor voor veranderingen op de werkvloer. Loopt jouw baan gevaar?
AI kan veel taken voor je overnemen. Sollicitatiebrieven kun je tegenwoordig bijvoorbeeld prima door chatbots als ChatGPT laten schrijven. En ook grote lappen tekst samenvatten kunnen chatbots eenvoudig voor je doen, wat je enorm veel tijd en moeite kan besparen.
Maar er is een keerzijde. Al sinds het begin van wat je haast de AI-revolutie kunt noemen, wordt er ook gezegd dat banen gevaar kunnen lopen vanwege de snelle opmars van kunstmatige intelligentie. Bij een aantal van de grootste werkgevers van Nederland is dat op dit moment al goed te zien.
Grote bedrijven gebruiken AI al volop
Nieuwsuur tekende op hoe bij KLM, Albert Heijn en de politie al gebruikt wordt gemaakt van AI. De verschillende organisaties doen dat ieder op hun eigen manier, maar gemeen hebben ze dat ze met kunstmatige intelligentie sommige werkzaamheden een stuk efficiënter zeggen te kunnen uitvoeren, wat tijd scheelt.
Een grote cateringsfabriek die KLM-vliegtuigen van eten voorziet, gebruikt bijvoorbeeld AI om te voorspellen hoeveel voedsel er aan boord van ieder vliegtuig nodig is. Het systeem houdt rekening met reizigers die hun vlucht missen, het weer en vertragingen. “Met AI kunnen we beter voorspellen hoeveel passagiers we aan boord zullen hebben en hebben we minder maaltijden aan boord die we niet gebruiken”, zegt Mike Fieten van KLM.
![De ontwikkelingen rond artificial intelligence (AI) gaan erg snel en zorgen nu al voor voor veranderingen op de werkvloer. Loopt jouw baan gevaar?](https://img.want.nl/images/YMzXc1yCQEfNajtX6HGOIE7aXnI=/600x0/filters:quality(80):format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fmiguel-angel-sanz-GZcEqYnKCIA-unsplash.jpg)
Kunstmatige intelligentie bepaalt of er bbq-vlees wordt gestuurd
Bij Albert Heijn wordt AI volop ingezet om te bepalen hoeveel vracht naar iedere winkel gestuurd moet worden. Daarbij wordt rekening gehouden met bijvoorbeeld weersvoorspellingen op lokaal niveau. Als het in Groningen bbq-weer is, dan wordt daar bbq-vlees naartoe gestuurd. Regent het in Maastricht, dan gebeurt dat daar niet.
De politie zet AI in op veel verschillende manieren, bijvoorbeeld bij het doorzoeken van dossiers en het opnemen van aangiftes. Daniël Stuart, projectmanager AI bij de Nationale Politie, verwacht niet dat AI banen gaat overnemen bij zijn organisatie. “Geen enkel AI-systeem is perfect. Ook in de toekomst zullen mensen de AI-systemen blijven controleren.”
‘Banen verdwijnen niet door introductie nieuwe technologiën’
Verschillende experts hebben verschillende verwachtingen. Zo verwachten sommigen zet als Stuart dat banen vooral zullen veranderen door kunstmatige intelligentie, en niet per se zullen verdwijnen. Andere experts waarschuwen daar juist wel voor.
“Als we 65 jaar terugkijken, zijn tijdelijke dipjes in de steeds stijgende arbeidsparticipatie in Nederland tot nu toe veroorzaakt door economische crises. Banen verdwijnen niet door de introductie van nieuwe technologieën als de pc, fax, internet, robotica en nu AI”, zegt bijvoorbeeld Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt, tegen de omroep.