AI ontwerpt robot in minder dan halve minuut en dat is best eng

Gadgets Jeroen Kraak 18 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

AI-chatbots zoals ChatGPT zijn heel handig, maar hebben ook een keerzijde. Het is misschien wat doemdenken, maar wat als AI zich tegen ons keert? Wat zijn dan de gevolgen? Nu blijkt dat AI al binnen zestig seconden een robot kan ontwerpen, iets waar de mensheid tientallen jaren over heeft gedaan.

ChatGPT kan je tegenwoordig bij ontzettend veel dingen helpen. Wil je een klachtenbrief schrijven? Binnen een paar seconden staat die voor je klaar. Een trainingsschema? Geen probleem, je krijgt er zelfs een voedingsschema bij. Een robot? Ook dat lijkt nu voor AI geen probleem.

Robots in allerlei soorten en maten

De afgelopen jaren hebben we robots van verschillende soorten en maten met allerlei doeleinden voorbij zien komen. Zo zagen we op de IFA in Berlijn een interessante zorgrobot langskomen, die mede is gemaakt door tekenaars die normaal gesproken voor een animatiestudio werken. Zo’n robot kan ons in de toekomst echt helpen.

Robots zijn echter niet altijd goed. Het hangt af van het doel waarvoor ze zijn gemaakt. We hebben allemaal Star Wars en Terminator-fantasieën in ons hoofd, maar is dat echt mogelijk?

Deze super schattige robot moet verplegers helpen in ziekenhuizen
Deze is gelukkig niet gevaarlijk. (Afbeelding: WANT/Jeroen Kraak)

Een robot door middel van AI

Als je met de makers van robots praat, kom je erachter dat de ontwikkeling een jarenlang proces is. Toch kan het veel sneller, om precies te zijn in 26 seconden. Tenminste, als je AI het werk laat doen. Dat blijkt nu uit onderzoek van een team van de Northwestern University in de Verenigde Staten. Zij publiceren hun onderzoek binnenkort in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

De onderzoekers hebben het anders aangepakt dan anders. Het AI-programma werkte namelijk niet via een database, maar gewoon op een normale pc. Het heeft dan ook niet veel rekenkracht nodig. Via een prompt gaven de onderzoekers de opdracht om een robot te ontwikkelen die kan lopen op een platte ondergrond.

In totaal waren er negen pogingen nodig voordat er uiteindelijk een goed resultaat was. Toch is het resultaat best wel confronterend, vooral als je bedenkt dat de natuur tientallen jaren nodig had voordat wezens rechtop konden lopen.

Onmiddellijke evolutie

“We hebben een zeer snel AI-gestuurd ontwerpalgoritme ontdekt dat de files van de evolutie omzeilt, zonder terug te vallen op de vooringenomenheid van menselijke ontwerpers,” vertelt de projectleider aan Techexplore. Hij noemt dit proces dan ook “Onmiddellijke evolutie”.

@wantnl

Het innerlijke kind komt als een gek naar boven tijdens IFA 2023 #ifa2023 #ifa23best #techtok #optimusprime #buzzlightyear #robosen

♬ origineel geluid – WANT

Aan de ene kant is het ontzettend mooi dat het allemaal zo snel kan, maar aan de andere kant ook beangstigend als AI de inefficiëntie van de mens ziet en ons uiteindelijk voorbijstreeft. Goed, dat is allemaal voer voor flink wat sci-fi-films, al is het wel verstandig als er op korte termijn mondiale regels komen over het gebruik van AI. Zo kunnen we met een gerust hart het precies gebruiken zoals we willen.

Android en iPhone zijn stuk beter dankzij deze machtige AI-apps

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen