Airconditioner kopen? Hier moet je echt allemaal op letten
Het wordt weer warm buiten, dus tijd voor een nieuwe airconditioner. Kies niet te snel een nieuw exemplaar, maar let goed op deze dingen.
Met de zomer in aantocht is een airconditioner noodzakelijk om te voorkomen dat je huiskamer verandert in een sauna. Het uitzoeken van de juiste airco is meer dan alleen even snel kiezen uit een rijtje. Er zijn heel wat dingen om rekening mee te houden.
Als je aan het kijken bent voor een nieuwe airco, dan ben je hier aan het juiste adres. Wij hebben alle belangrijke aandachtspunten voor je klaar staan. Zo wordt het vinden van het juiste exemplaar een fluitje van een cent.
Hoe sterk moet jouw nieuwe airconditioner zijn?
Het eerste wat je onderzoekt als je een airconditioner gaat kopen, is natuurlijk hoe goed hij je kamer kan verfrissen. Het koelvermogen van een airco geeft aan hoeveel warmte hij per uur uit je kamer kan halen, zodat het lekker koel wordt. Dit wordt gemeten in kilowatt (kW).
Om te bepalen hoe krachtig je airconditioner moet zijn, kun je zelf een berekening doen. Eerst kijk je naar de grootte van je kamer in vierkante meter. Vervolgens check je hoe goed geïsoleerd je huis is. Dit wordt ook wel ‘de specifieke koellast’ genoemd. De specifieke koellast is belangrijk, omdat het bepaald wat de vermenigvuldigingsfactor is. Hieronder hebben we de verschillende factoren op een rij gezet:
- Factor 30: Deze staat voor kamers die goed geïsoleerd zijn en niet veel ramen hebben. Ze zijn koel in de zomer en geven niet veel extra warmte af.
- Factor 40: Dit is voor kamers die redelijk geïsoleerd zijn. Ze hebben veel ramen en er zijn wat warmtebronnen zoals computers en printers.
- Factor 50: Deze is voor kamers die wat lastiger koel te houden zijn, zoals zolderkamers of kamers met schuine daken. Veel ramen en veel spullen die warmte afgeven. Als je twijfelt, ga dan voor deze factor, dan zit je altijd goed.
Tot slot vermenigvuldig je deze factor met de oppervlakte van je huis en deel je de uitkomst door duizend. Dus, als je een ruimte hebt van 60 kubieke meter en die valt onder factor 40, dan rekent dat zo uit: 60m3 x factor 40 = 2400 Watt, wat gelijk staat aan 2,4 kilowatt (kW).
Maar om het precies te weten, is het slim om een expert te vragen. Die kan dan kijken naar alle details van je huis en je helpen om de juiste airconditioner te kiezen. Zo weet je zeker dat je niet te veel of te weinig kracht hebt om je kamer koel te krijgen.
Verschillende soorten airconditioners
Airconditioners zijn er in alle soorten en maten. Elke variant is ontworpen voor specifieke koelbehoeften en manieren van installeren. We nemen de meest voorkomende even met je door:
- Raamairco’s: die stop je in een raam of een gat in de muur. Ze zijn goedkoop en perfect voor één kamer.
- Split-system airco’s: dit zijn de modellen met een binnen- en buitenunit. Ze kunnen meerdere kamers koelen en zien er wat beter uit dan raamunits. Plus, je kan ze op meer verschillende plekken neerzetten.
- Draagbare airconditioners: die kun je zo overal neerzetten en hoeven niet geïnstalleerd te worden. Ze zijn handig voor kleine ruimtes of als je geen raamairco’s kunt gebruiken.
- Kanaalloze mini-split-airco’s: deze zijn eigenlijk hetzelfde als split-systemen, maar dan zonder dat er leidingwerk nodig is. Perfect voor huizen zonder bestaande kanalen.
Als je een keuze maakt, let dan op de indeling van je ruimte, je budget en wat je mooi vindt. Zo vind je vast de airco die het beste past bij wat jij nodig hebt. Houd ook rekening met eventuele extra kosten. De installatie en onderhoud van een airconditioner kan behoorlijk wat invloed hebben op de totale kosten.
Raamunits zijn bijvoorbeeld makkelijk zelf te installeren, maar de grote jongens, zoals split-systems of kanaalloze units, kunnen wat hulp van een professional nodig hebben. Denk eraan of je zelf de kennis hebt om zo’n apparaat te installeren, of dat je liever wat geld uitgeeft aan een professional.
Ook handig is om te kijken naar airco’s met filters die makkelijk schoon te maken zijn en waar je goed bij kunt komen. Je wilt de filters namelijk regelmatig reinigen of vervangen voor de beste prestaties en energiezuinigheid.
Waar je verder nog op wil letten
Het geluidsniveau van een airconditioner wordt vaak over het hoofd gezien, maar is eigenlijk enorm belangrijk. Vooral als je hem in je slaap- of woonkamer wilt zetten. Het geluid wordt gemeten in decibel (dB). Sommige modellen hebben zelfs een geluidsclassificatie, zodat je verschillende units kunt vergelijken.
Als je rustig wilt kunnen slapen, is een stille airco echt cruciaal. Dus kijk naar modellen met een lagere decibelwaarde en check of ze een slaapmodus hebben. Die past de temperatuur en ventilatorsnelheid geleidelijk aan, zodat het ‘s nachts stil en comfortabel is.
Verder kun je de juiste airconditioner ook heel makkelijk gebruiken binnen een Smart Home-ecosysteem. Tegenwoordig komen airco’s met allerlei handige features dankzij slimme technologie. Je hebt bijvoorbeeld slimme airco’s die je vanaf je telefoon kunt bedienen, of die je kunt koppelen aan systemen zoals Google Home of Amazon Alexa. Hiermee kun je instellingen aanpassen, je energieverbruik in de gaten houden en zelfs koeltijden plannen.
De slimme functies kunnen de prijs wel wat omhoog gooien, maar op de lange termijn kunnen ze je flink wat geld besparen op energiekosten. Het is dus een afweging tussen wat jij belangrijk vindt en hoeveel je ervoor over hebt. Meer tips nodig voor in je Smart Home? In onderstaand artikel hebben we de belangrijkste op een rij gezet: