Hoe jouw AirFryer mogelijk onverwachts gevaarlijk is
Een goede airfryer is een steeds populairder hulpmiddel in onze keuken. Maar helaas kleeft er soms ook een minder prettige kant aan.
Slimme apparaten maken ons leven makkelijker. Denk aan je airfryer die je via een app kunt aanzetten, je thermostaat die weet wanneer je thuiskomt, of je tandenborstel die je een virtuele schouderklop geeft voor goed poetsgedrag.
Maar het gebruiken van deze slimme apparaten is niet geheel zonder risico. Uit recent onderzoek blijkt dat veel van deze gadgets een flinke hap nemen uit je privacy.
Het gevaar van de airfryer
De consumentenorganisatie Which? kwam vorige maand met een opvallende ontdekking: veel populaire slimme apparaten, zoals heteluchtfriteuses, verzamelen onnodig veel gegevens en delen die ook nog eens met derden. Zelfs je airfryer kan blijkbaar nieuwsgierig zijn naar je persoonlijke informatie. In het VK en de VS staan consumentenorganisaties nu op de rem en eisen ze dat bedrijven duidelijker zijn over wat ze precies opslaan en met wie ze dat delen.
In het VK is het Information Commissioner’s Office (ICO) bezig met het opstellen van nieuwe regels die bedrijven vanaf volgend jaar moeten volgen. Het idee is dat je als gebruiker beter beschermd wordt en precies weet waar je aan toe bent. Ondertussen wil de Amerikaanse Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) datamakelaars strenger aanpakken door hen dezelfde regels op te leggen als kredietbureaus.
Maar wat kun je zelf doen om in de gaten te houden of je airfryer niet stiekem te veel van je wilt weten? Een goed begin is het lezen van het privacybeleid. Dat klinkt misschien als een saaie taak, maar daar staat precies in welke gegevens worden verzameld en waarom.
Bovendien hoef je niet altijd de apps die bij apparaten horen te gebruiken. Veel gadgets werken prima zonder verbinding met een app of Wi-Fi. Een elektrische tandenborstel heeft bijvoorbeeld een app die badges uitdeelt als je goed hebt gepoetst, maar hij doet zijn werk ook gewoon zonder al die poespas. Hetzelfde geldt voor sommige Airfryers. De apps met recepten en afstandsbedieningen zijn leuk, maar je frietjes worden ook zonder internetverbinding lekker knapperig.
Extra tip: het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je apparaten automatische updates ontvangen. Die updates verbeteren meestal beveiligingsproblemen.
Gevolgen
De gevolgen van slechte gegevensbescherming van slimme gadgets kunnen groot zijn. Onbeschermde gegevens via de airfryer leiden vaak tot identiteitsdiefstal of intimidatie. In oktober ontdekte een Braziliaanse rijschool bijvoorbeeld dat de gegevens van 400.000 mensen onbeveiligd online stonden. Denk aan namen, adressen en ID-nummers.
Sommige fabrikanten hebben gelukkig een goede reputatie als het om privacy gaat. Garmin, bijvoorbeeld, biedt duidelijke opties om gegevens te verwijderen, en Ecobee gebruikt versleuteling voor de beelden van zijn beveiligingscamera’s. Zo verkleinen ze de risico’s op problemen bij een datalek.
Slimme apparaten, waaronder airfryers, zijn ontzettend handig, maar het is belangrijk om bewust te blijven van de risico’s. Als gebruiker moet je kritisch kijken naar wat een apparaat van je vraagt qua gegevens en bepalen of de extra functies het waard zijn. Uiteindelijk gaat het om controle over je eigen informatie, en dat zou altijd jouw keuze moeten zijn.
Waarom je dit vergeten Airfryer-onderdeel altijd moet schoonmaken