Zo gebruik je airfryer optimaal tijdens koken

Gadgets Sam Dille Vandaag
Leestijd: 4 minuten

Goed bakken met een airfryer lijkt eenvoudig, maar vereist meer kennis dan je denkt. Drie experts delen de belangrijkste tips die je niet wilt missen.

De airfryer is in veel huishoudens inmiddels niet meer weg te denken. Of je nu dol bent op knapperige frietjes, gebakken kip of een gezonde portie geroosterde groenten, de apparaten maken het koken sneller, makkelijker en vooral gezonder.

Maar… de grote vraag is: moet je een airfryer voorverwarmen? Want het klinkt misschien als een extra stap, maar is het écht nodig? We vroegen het aan een aantal experts en hebben alle antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Hoe werkt een airfryer?

Voordat we het hebben over voorverwarmen, is het misschien handig om te weten hoe een airfryer werkt. Airfryers worden vaak gepromoot als een gezonder alternatief voor een frituurpan. Ze maken gebruik van hete lucht om je eten knapperig te maken, in plaats van olie. Het resultaat: je krijgt het gevoel van gefrituurd eten, maar met veel minder vet en calorieën.

Jenny Catton, expert en eigenaar van online blog The Air Fryer Kitchen, legt het zo uit: “Ik zie heteluchtfriteuses als kleine ovens met een krachtige ventilator. De lucht wordt door het apparaat gecirculeerd, wat ervoor zorgt dat je voedsel snel en gelijkmatig kookt. Dit proces zorgt ervoor dat je frietjes en kippenvleugels dezelfde gouden en krokante textuur krijgen als wanneer je ze zou frituren, maar zonder dat olie er aan te pas komt.”

Airfryers zijn niet alleen populair om hun gezondheidsvoordelen, maar ook vanwege hun snelheid. “Omdat het apparaat kleiner is dan een traditionele oven, wordt het veel sneller warm en kookt het voedsel dus ook sneller”, zegt voedingswetenschapper Sarah Bond. Dat bespaart je tijd én energie.

Maar wat zijn nu precies de voordelen? Een paar belangrijke punten: je kunt gezonder koken, want je gebruikt veel minder olie, wat zorgt voor minder vet en calorieën in je maaltijden. Daarnaast is de snelheid van het koken een enorm pluspunt, en omdat de airfryer geen olie spettert, blijft het keukenoppervlak schoon en heb je minder rommel om op te ruimen.

Voorverwarmen of niet?

Nu we het concept van de airfryer hebben besproken, is het tijd om de vraag te beantwoorden: moet je je airfryer voorverwarmen voordat je begint te koken? Het korte antwoord is: het hangt er vanaf.

Volgens Jenny Catton kan voorverwarmen handig zijn voor grotere stukken voedsel. Denk bijvoorbeeld aan een kipfilet of dikke stukken groenten. “Als je groter of dikker voedsel kookt, is voorverwarmen een goed idee”, zegt ze. Het zorgt ervoor dat het voedsel meteen begint te koken. Dat kan helpen om het gelijkmatig te garen en een mooie knapperige textuur te krijgen.

Sarah Bond is het daar mee eens. “Als je wilt dat je eten lekker krokant wordt, vooral bij dikkere stukken, dan helpt voorverwarmen echt. Net zoals bij een oven, zorg je ervoor dat de temperatuur al op peil is voordat je je eten erin doet.”

In deze gevallen hoef je jouw Airfryer niet voor te verwarmen

Als je echter kleine, snel te bereiden etenswaren kookt, zoals frietjes of kipnuggets, is voorverwarmen meestal niet nodig. Veel airfryers hebben een snelle opwarmtijd, waardoor het eten al snel goed gaar wordt, zelfs zonder voorverwarmen. Dit geldt vooral voor de modellen die geen voorverwarmstand hebben, maar die zo snel op temperatuur zijn dat het verschil niet veel uitmaakt.

Millie Fender, een expert op het gebied van airfryers bij online magazine Tom’s Guide, zegt: “Als het eten snel klaar is, zoals spek of kleine snacks, zie ik niet veel voordelen in het voorverwarmen. Het apparaat is snel genoeg om meteen te beginnen met koken.”

Kortom, moet je jouw airfryer voorverwarmen? Ja en nee. Als je snel en klein voedsel kookt, kun je voorverwarmen vaak overslaan. Maar voor grotere stukken of als je wilt dat je gerechten superkrokant zijn, is het een goed idee om een paar minuten te wachten totdat je airfryer op temperatuur is

Het belangrijkste is om je gebruiksaanwijzing te raadplegen en het recept te volgen. Als je niet zeker weet of voorverwarmen nodig is, is het nooit een slecht idee om het gewoon te doen. Het kost maar een paar minuten, en het kan je eten net dat beetje extra geven.

Deze Airfryer-fouten met bevroren eten maakt iedereen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen