Wanneer moet je invoerrechten (en andere kosten) betalen op AliExpress?
Steeds meer mensen beginnen spulletjes bij AliExpress te bestellen, omdat het daar zo lekker goedkoop is. Als je echter iets duurs bestelt of veel tegelijkertijd bij dezelfde verkoper koopt, kan je voor een nare verrassing komen te staan. Het kan dan namelijk dat je invoerrechten en btw moet betalen en de postbode je aan de deur nog om cash vraagt. Wil je dat voorkomen? Dit is hoe het werkt.
Wanneer hoef je niks te betalen?
Bij het bepalen of je wel of geen BTW of invoerrechten moet betalen, wordt gekeken naar de waarde van de producten zonder bijkomende verzekeringskosten en vervoerskosten.Als je iets uit een niet EU land bestelt, zoals bij AliExpress het geval is, hoef je niks extra’s te betalen als je pakketje maar maximaal 22 euro waard is.
Als je dus meerdere dingen bij dezelfde verkoper wilt kopen, is het verstandiger om ze apart te kopen, zodat je onder de 22 euro blijft. Het helpt ook om het ding wat je wilt kopen bij andere verkopers te zoeken, vaak vind je wel iemand waar je het goedkoper kunt krijgen, zodat je misschien toch net onder de grens blijft.
Alleen btw betalen
Mocht je voor meer dan 22 euro bestellen maar is je pakketje maximaal 150 euro waard, dan moet je helaas wel btw betalen. Je hoeft dan gelukkig nog niet te betalen voor invoerrechten. De belasting is een percentage van de waarde van je producten, maar wat dit percentage is hangt af van wat je hebt gekocht. Op de site van de belastingdienst heb je een overzicht van de percentages. Voor telefoons, computers en schoenen betaal je bijvoorbeeld 21 procent btw. Maar als je boeken koopt is dit maar 6 procent.
Zowel btw als invoerrechten betalen
Mocht je een geweldige AliExpress shopping spree hebben gehad en voor meer hebben besteld dan 150 euro, dan moet je naast btw ook nog invoerrechten betalen. Deze percentages zijn gelukkig wel wat lager en komen niet boven de 17 procent uit. Je kunt weer de site van de belastingdienst raadplegen om te kijken wat het ongeveer zal gaan kosten.
Voor sieraden betaal je 0 tot 4 procent aan invoerrechten, terwijl dat bij horloges 4,5 procent is. Daarnaast betaal je voor horloges altijd minimaal 30 cent en maximaal 80 cent per horloge.
Inklaringskosten op je AliExpress besteling
Inklaringskosten zijn de kosten die het verzendbedrijf maakt bij het doen van aangifte bij de douane van je pakketje. Deze kosten kunnen onder andere bestaan uit invoerrechten, btw en afhandelingskosten. Bij afhandelingskosten kun je denken aan het voorschieten van de verschuldigde btw en/of invoerrechten, het openen en onderzoeken van je pakketje en het bepalen van de waarde. Dus naast de btw en invoerrechten, kunnen daar nog extra bovenop komen en kan je AliExpress pakketje opeens toch een stuk duurder zijn dan je had gedacht.
Je bent niet verplicht om de inklaringskosten te betalen, maar dan krijg je je pakketje ook niet mee. Als je het pakket aanneemt ben je uiteraard wel verplicht om de kosten te betalen.
PostNL levert pakketjes waarvoor inklaringskosten betaald moeten worden meteen af bij een PostNL-locatie. Je krijgt dan een bericht dat je het kunt gaan ophalen, waar je contant of met een pinpas mag afrekenen.
Spullen bestellen op AliExpress
Hoewel je officieel dus iets moet betalen zodra je pakketje meer dan 22 euro waard is, komt het toch vaak voor dat je net tussen de regels glipt en uiteindelijk zonder problemen je bestelling thuis krijgt. Je kunt het er dus wel op wagen, maar het kan natuurlijk op elk moment misgaan. Sommige mensen maken zich nog zorgen dat AliExpress misschien niet eens veilig is om spulletjes te bestellen. Dit is wat je daarover moet weten.