Dit zijn de allerslechtste wachtwoorden van 2024

Tech Jeroen Kraak 14 nov 2024
Leestijd: 2 minuten

Goede wachtwoorden gebruiken is een absolute must om veilig te zijn op het internet. Desondanks gebruiken mensen nog steeds verschrikkelijke wachtwoorden.

Mensen vinden het vaak moeilijk om sterke wachtwoorden te onthouden en kiezen daarom vaak een simpele combinatie.

Dat weten hackers maar al te goed, en ze kunnen hierdoor gemakkelijk inbreken op een account of wifi-netwerk, met ernstige gevolgen. Maar wat zijn nu de slechtste wachtwoorden van 2024, en hoe beveilig je jezelf optimaal? Ik neem het met je door.

De slechtste wachtwoorden van 2024

Slechte wachtwoorden bestaan niet meer in 2024? Je zou het denken, maar helaas gebruiken mensen ze nog steeds. En met slecht bedoelen we echt heel erg slecht. Password manager NordPass heeft er onderzoek naar gedaan.

In totaal heeft het 2,5 TB aan data onderzocht die beschikbaar was via publieke bronnen en op het dark web. Het onderzoek is gedaan in 44 landen.

Dit zijn de allerslechtste wachtwoorden van 2024
(Afbeelding: Unsplash/Maxim Zhgulev)

Het meest populaire wachtwoord in 2024 is nog steeds 123456. Het is voor de vijfde keer in zes jaar het slechtste. Dit geldt overigens zowel voor bedrijven als voor mensen thuis. Dit password is in totaal 3 miljoen keer gebruikt door mensen thuis en op 1,2 miljoen werkaccounts.

Overigens zijn mensen zowel thuis als op kantoor weinig creatief. In de top 5 zijn ze nagenoeg hetzelfde zoals je hieronder ziet:

De meest gebruikte wachtwoorden bij mensen thuis

  1. 123456
  2. 123456789
  3. 12345678
  4. password
  5. qwerty123

De meest gebruikte wachtwoorden op het werk

  1. 123456
  2. 123456789
  3. 12345678
  4. secret
  5. password

Wellicht is het in Nederland iets anders en gebruiken mensen bijvoorbeeld geheim of wachtwoord als password. Ook dat is heel simpel te raden voor hackers. Sterker nog, voor hackers duurt het minder dan een seconde om een van deze 10 wachtwoorden te kraken, waardoor je snel het slachtoffer bent.

Zo maak je een goed wachtwoord

Een goed wachtwoord is niet moeilijk om te maken. Hoe meer tekens, hoe veiliger je bent. Bovendien helpen speciale tekens, cijfers en hoofdletters om het nog moeilijker te kraken. Daarnaast is het ook belangrijk om voor elke website en elk account een ander wachtwoord te gebruiken. Zo kan een hacker niets met je wachtwoord als het per ongeluk wordt buitgemaakt tijdens een datalek.

Het is goed te begrijpen dat je het lastig vindt om voor elke website een ander wachtwoord te onthouden. Zelf heb ik er bijvoorbeeld meer dan honderd, en het is onmogelijk om alles te onthouden. Gelukkig is daar een oplossing voor in de vorm van een wachtwoordmanager.

Dit programma is beveiligd en slaat al je wachtwoorden voor je op. Zowel Google als Apple hebben een wachtwoordmanager ingebouwd in hun software die helemaal gratis is. Toch kan je er ook voor kiezen om een betaalde variant aan te schaffen, zoals 1Password en LastPass. Elke passwordmanager heeft weer andere voordelen, dus het is goed om vooraf uit te zoeken welke het beste bij je past. Hieronder lees je er meer over.

Optimaal beschermd tegen hackers: de beste passwordmanagers van 2024

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen