AMOLED, OLED en QLED: wat is nu eigenlijk het verschil?
Beeldschermen evolueren sneller dan het licht. Een belangrijk onderdeel hiervan is de displaytechnologie. De termen OLED, AMOLED en QLED vliegen je om de oren, maar wat betekent het nou precies? Je vrienden van WANT leggen het haarfijn voor je uit.
Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dan geen van deze technologieën beter is dan de ander. Dit is geheel afhankelijk van wat jij zoekt in een goed beeldscherm. Gelukkig weet jij over een paar minuten precies de verschillen, zodat je gericht op zoek kunt gaan.
Wat is OLED?
OLED, afkorting van organic light-emitting diode, is een technologie voor beeldschermen die wordt gedreven door diodes op een glazen subplaat. Diodes zijn hele kleine lampjes die op zichzelf kunnen oplichten. Omdat elke diode afzonderlijk zijn eigen licht en kleur produceert, kunnen OLED-schermen zonder achtergrondverlichting. Hierdoor zijn deze beeldschermen vaak vrij plat en licht. Als de diodes geen licht uitstralen blijft het beeldscherm heel egaal zwart. Dit maakt het fabrikanten een stuk makkelijker om handige features, zoals always-on-display, te implementeren, zonder daarmee de levensduur van de batterij te verzwakken.
Een ander voordeel van de OLED-technologie zijn de hoge contrasten die het kan uitstralen. Eigenlijk biedt OLED een oneindig contrast. Dit komt doordat de dioden een diepe zwarte kleur produceren als ze volledig zijn uitgeschakeld. Vergelijk je deze kleur vervolgens met de helderste tint die de technologie kan produceren, dan kom je uit op miljoenen mogelijkheden. Het verbeterde contrast zorgt ervoor dat het beeldscherm levendiger lijkt en verschillen in kleur meer verrassen. Aan elke vorm van technologie zitten ook nadelen. Ook bij OLED. Zoals eerder gezegd is het beeldscherm dunner en liggen componenten dichter bij elkaar. Dit maakt het beeldscherm heel gevoelig voor schade en temperatuurverschillen. Daarbij is de volledige helderheid die een OLED-scherm kan uitzenden een stuk lager dan je gewend bent van bijvoorbeeld een LCD-scherm.
Wat is AMOLED?
AMOLED is een afkorting van Active Matrix OLED en wordt gebruikt in bijna alle smartphones van Samsung. De technologie werkt in principe hetzelfde als OLED, maar met een belangrijke toevoeging. Het AMOLED-scherm is namelijk voorzien van ‘thin film transistors’. Dit zijn minuscule metaaldeeltjes die razendsnel elektriciteit geleiden. Hierdoor verdeelt de stroom zich een stuk sneller over het beeldscherm dan bij OLED-technologie. Daarbij is het beeld vele malen scherper en intenser. Wel lever je bij AMOLED iets in qua batterijduur en zijn de schermen over het algemeen duurder dan die met OLED-technologie.
Wat is QLED?
QLED is de tegenhanger van OLED. In tegenstelling tot diodes, maakt deze technologie gebruik van een laag nanokristallen. Deze zijn erg gevoelig voor licht. Bij genoeg licht kleuren de deeltjes op, met ultrahelder beeld als gevolg. Hierdoor blijft het beeldscherm goed zichtbaar, zelfs bij veel invallend licht. Nanokristallen hebben in tegenstelling tot diodes niet het vermogen om uit zichzelf op te schermen. Hierdoor wordt bij QLED-beeldschermen vaak gebruik gemaakt van een ondersteunend achtergrondlicht. OLED-beeldschermen zenden uit zichzelf heldere kleuren, waardoor ze een stuk sneller en effectiever werken. Ook zijn QLED-beeldschermen iets breder en zwaarder.
5 redenen waarom je volgende televisies (g)een LG QNED moet worden