Tien geheime Android-trucjes waar jij het bestaan niet vanaf wist

Smartphones Mark Hofman 27 jul 2022
Leestijd: 6 minuten

Android vs iOS: een strijd die al jaren duurt en nog een lange tijd zal woeden. Iedere gebruiker heeft zo zijn (terechte) redenen om te kiezen voor bepaalde software. Al heeft die vaak meer te bieden dan je in eerste instantie dacht.

Ondanks dat het grootste deel van de smartphonegebruikers genieten van Android, is nog niet iedereen al dusdanig ver dat ze ook alle functionaliteiten kennen. Gelukkig zijn je vrienden van WANT hier om je daarbij te helpen.

Android: 10 geheime features

Android beschikt zoals gezegd over een hoop prettige functionaliteiten, maar er zijn er een aantal die nog niet iedere gebruiker kent. Met de volgende 10 haal je nog meer uit je smartphone:

#1 Multitasken voor je leven

Mensen die willen multitasken zitten helemaal goed met een Android-smartphone. Sinds Android 7.0 Nougat is het mogelijk om twee apps tegelijkertijd te weergeven op je telefoon. Zo kun je bijvoorbeeld op het ene gedeelte van het scherm je mail-app open hebben en op het andere Google. Via deze weg kun je dus altijd de juiste woorden vinden om je punt te maken. Of wat dacht je ervan dat je gewoon in contact kunt blijven met je vrienden via WhatsApp, terwijl je een filmpje kijkt op YouTube. De echte multitasker, die zit wel goed met de software van Google.

#2 Altijd terug te vinden

Mensen die met een iPhone rondlopen hoor je vaak praten over het Zoek Mijn-netwerk. Eerlijkheid gebied ons te zeggen dat het systeem wel erg goed werkt en het fijn is dat je altijd de locatie van je telefoon terug kunt vinden. Al wil dat niet zeggen dat mensen met een Android-smartphone dit niet voor elkaar kunnen krijgen.

Wie de locatie van zijn Android-toestel wil vinden kan simpelweg naar Google gaan. Daar tik je vervolgens in de zoekbalk de tekst Waar is mijn smartphone in. Je krijgt vervolgens een pop-up te zien in de zoekresultaten met de tekst Zoek mijn telefoon. Druk op die knop en je komt in Google’s variant van het Zoek Mijn-netwerk terecht. Je vindt hier niet alleen de locatie van je smartphone, maar kunt hem ook een geluidje af laten spelen of wissen in het geval dat je hem echt kwijt bent. Ideaal!

OnePlus 10 Pro
Tweede generatie Hasselblad (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#3 Android: alles onder controle

Het is logischerwijs mogelijk om het volume van je smartphone aan te passen in Android. Zo is het mogelijk om te bepalen hoe hard de media wordt afgespeeld en hoe hard meldingen binnen komen. Maar wist jij dat je dit alles ook vooraf in kunt stellen, zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan?

Het is in Android namelijk mogelijk om het volume van je wekker, meldingen en media apart in te stellen. Dit doe je door naar Instellingen -> Geluiden -> Volume te gaan op je smartphone.

#4 Smartphone gebruiken met je…muis?

Mocht je in de unieke situatie komen waarin je behoefte hebt om je smartphone met een muis te besturen, dan kan dat. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld wanneer het touchscreen kapot is en jij snel een back-up van je Android-toestel wilt maken. Met de juiste USB-OTG kabel lukt het in ieder geval om je telefoon te koppelen aan een muis. Feest! Zorg alleen wel dat je een USB-muis gebruikt.

#5 Opsluiten in je smartphone

Het is vast wel eens voorgekomen dat jij je telefoon heel even uit moet lenen. Nu is dat bij vrienden en familie natuurlijk niet zo erg. Maar is het iemand die je minder goed kent, maar toch wilt helpen? Dan is het handig om gebruik te maken van de optie Screen pinning. Hiermee is het mogelijk om iemand vast te zetten in een app, zodat hij of zij niet in je persoonlijke bestanden rondsnuffelt.

Om dit aan te zetten ga je naar de Instellingen en kies je voor Biometrie en beveiliging. Kies vervolgens voor de optie Vensters vastmaken om een bepaalde applicatie vast te zetten. Je kunt vervolgens met je pincode het venster weer losmaken.

ASUS ROG Phone 5 review
Geen console meer nodig! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#6 Android: twee tabbladen in Chrome

Google Chrome is een van de meest gebruikte browsers op Android. Toch weten heel veel mensen niet dat je deze ook kunt gebruiken voor multitasken. Zo is het mogelijk om, net als dat je twee verschillende apps kunt openen, twee verschillende tabbladen te openen. Dat doe je door in de app de sectie tabbladen te open, deze ingedrukt te houden en te kiezen voor Open in ander venster.

#7 Pas standaard apps aan

Android stond lang bekend als het enige besturingssysteem voor smartphones waarbij de consument vrije keuze had. Zo zat je niet vast aan de standaard browser, de standaard weer-app en de standaard e-maildienst. Tegenwoordig biedt Apple die optie namelijk ook met iOS, al wil dat natuurlijk niet zeggen dat het voordeel van Android weg is. Het is nog steeds mogelijk om standaard apps aan te passen.

Consumenten kunnen hiervoor naar Instellingen gaan en vervolgens Apps selecteren. Wanneer je voor een bepaalde applicatie kiest die in te stellen is als ‘standaard’, is dat via hetzelfde venster te doen. Ideaal!

#8 Gastmodus voor je smartphone

In deze lijst was al een kleine tip te vinden voor het moment dat jij je Android-smartphone uitleent. Deze optie is natuurlijk handig, maar dan wel alleen wanneer dit voor korte tijd gebeurt. Wil jij een vriend of familielid uit de brand helpen door je hele smartphone een tijdje te laten lenen, dan is het goed om gebruik te maken van een gastaccount.

Via deze weg is het mogelijk voor iemand om gewoon lekker aan de slag te gaan met je telefoon, zonder dat jullie gegevens en bestanden met elkaar kruisen. Contacten, foto’s en applicaties: ze blijven gewoon allemaal zoals ze waren.

Xiaomi 12 Pro
De 12 Pro (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#9 Android: gebruik met één hand

Android-smartphones worden vandaag de dag steeds groter, dus we kunnen het ons bijna niet voorstellen. Maar mocht jij graag je telefoon met slechts één hand besturen, dan is dat wel mogelijk. Alleen het typen van teksten is wel een beetje lastig geworden. Daarom heeft Google een handige functionaliteit in Android gebouwd die het mogelijk maakt om dit te kunnen doen. Wanneer je gebruikmaakt van Gboard, Google’s eigen toetsenbord, kun je de eenhandige-modus activeren in de instellingen.

#10 Smart Lock

Android-smartphones zijn soms slimmer dan je denkt. Zo is het mogelijk om je telefoon altijd te vergrendelen met een wachtwoord, vingerafdruk of gezicht, maar kun je op bepaalde locaties die beveiliging laten varen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je thuisadres als zogeheten veilige haven te selecteren, waardoor je hier dus geen vingerafdruk of wachtwoord nodig hebt. Smart Lock, noemt Google dat. De functionaliteit staat onder het kopje Beveiliging in de Instellingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen