Android 12: alle vernieuwingen en verbeteringen op een rij
Google heeft tijdens Google I/O 2021 officieel Android 12 uit de doeken gedaan. Dit zijn de belangrijkste vernieuwingen op een rijtje. Zoals altijd is het zo dat je de update nog niet kunt downloaden. De release die bedoeld is voor iedereen verschijnt pas later in het jaar. Dit kun je echter verwachten van het nieuwe besturingssysteem.
Android 12 is de Android-update die we nog in 2021 mogen verwachten. De upgrade komt in elk geval naar Google’s eigen Pixel-telefoons. Het is daarna altijd afwachten wanneer andere smartphones aan de beurt zijn. Sommige fabrikanten zijn niet snel met updaten. Terwijl andere fabrikanten, zoals OnePlus, dat vaak wel zijn.
Android 12: releasedatum en bèta
Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer de consumentenversie van het besturingssysteem gelanceerd wordt. Als we afgaan op voorgaande jaren, dan kan de release in augustus of september plaatsvinden. Daarna is het grote wachten begonnen, omdat fabrikant de software moeten klaarstomen voor hun smartphones.
We hebben wel goed nieuws voor mensen die de software snel willen uitproberen. Er is namelijk een bèta beschikbaar, die je op een groot aantal smartphones kunt downloaden en installeren. Naast de Pixeltelefoons, worden ook smartphones van Asus, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, TCL, Vivo, Xiaomi en ZTE ondersteund.
Ververste user interface
Google introduceert Material You voor Android 12. Dat is een ververste user interface, die voortbouwt op wat het Material Design als basis neerlegde. Beta 1 laat zien dat knoppen ronder zijn, er meer kleuren en vormen toegevoegd worden en de interface een stuk duidelijk moet worden dan nu het geval is.
Google maakt hiervoor gebruik van kleurextractie. Je kunt straks een eigen kleur uitkiezen die je heel tof vindt. Die kleur komt dan overal in de interface (het menu) terug. Dat moet ervoor zorgen dat het besturingssysteem straks meer als een groot geheel moet aanvoelen. (Material You komt overigens ook naar webapps toe.)
Widgets in Android 12
Widgets mogen eveneens rekenen op een nieuw ontwerp. Niet alleen houden de widgets rekening met de kleur die je uitgekozen hebt, ook zijn ze dit keer ronder gemaakt. Het belangrijkste is echter dat Google ervoor wil zorgen dat het systeem compleet aanvoelt; losse onderdelen moeten zo beter samenkomen.
Privacy blijft natuurlijk belangrijk
Middels de Android Private Compute Core wil Google duidelijk maken dat privacy een belangrijk onderdeel blijft. De apps en je telefoon volgen precies op wat jij ingesteld hebt aangaande je privacy. Om daarbij te helpen krijg je toegang tot een compleet dashboard, met daarin het overzicht van apps die rechten gebruiken.
Daarnaast is er een kleine taartdiagram die laat zien welke apps gebruikgemaakt hebben van welke rechten. De diagram laat zien wat er de afgelopen 24 uur gebeurd is op je smartphone. Zo moet je dus een veel beter beeld krijgen van wat er precies op je smartphone gebeurt en welke apps wat precies aan het doen zijn.
Meer privacy opties in Android 12
Het notificatiecentrum biedt overigens snel toegang tot het kunnen in- en uitschakelen van bepaalde functies. Bijvoorbeeld: gebruikt een app je microfoon, dan wordt dat laten zien in het notificatiecentrum. Je kunt dan ook meteen op een knop drukken waarmee je voorkomt dat die app toegang heeft tot je microfoon.
Daarnaast is het zo dat Android 12 ervoor zorgt dat een app altijd toestemming vraagt om een bepaald onderdeel te kunnen gebruiken. Je hebt dan, net zoals nu, de keuze uit een aantal opties. Je geeft toegang tijdens het gebruik, je geeft slechts één keer toegang of je geen helemaal geen toegang tot dat onderdeel.
Verder is er een afgesloten map, die alleen toegankelijk is voor bepaalde apps en geopend kan worden met je vingerafdruk. Je kunt ook je Android 12-smartphone gebruiken voor het ontgrendelen van je Chromebook. Tot slot laat Android altijd zien wanneer een bepaald onderdeel van je smartphone gebruikt wordt.
Andere functies op een rij
Tot slot hebben we nog wat belangrijke functionaliteiten verzameld.
- Je kunt de Google Assistent oproepen door de powerknop ingedrukt te houden.
- Android 12 biedt altijd toegang tot een afstandsbediening voor je televisie met Android aan boord. De remote is ook te gebruiken in combinatie met een Google Chromecast.
- Google introduceert ook Car Key voor Android. Daarmee ontgrendel, start en vergrendel je een auto met Android Auto aan boord. De verbinding maakt gebruikt van UWB (ultra wideband). Daardoor kan de auto automatisch ontgrendeld worden wanneer je aan komt lopen. Je hoeft dan niet je telefoon uit je broekzak te halen. Ook kun je digitale sleutels aanmaken voor je vrienden, waarmee ze tijdelijk toegang krijgen tot je auto.
- Google belooft betere ondersteuning voor app stores van derde partijen (mogelijk als knipoog naar de rechtszaak tussen Apple en Epic Games).
- Google werkt aan een cross-platform wachtwoordenmanager, voor apps en websites.
- Android 12 krijgt ondersteuning voor AVIF. Dat is een bestandsformaat voor foto’s en afbeeldingen, die qua compressie vergelijkbaar is met JPEG. Echter, de kwaliteit van de foto’s is veel beter.
Nu is de eerste bèta dus beschikbaar en in de komende maanden worden daar nog een aantal bèta’s aan toegevoegd. Mocht je een moderne smartphone hebben van één van de eerdergenoemde fabrikanten, dan kun je je dus aanmelden voor het testen. De kans is groot dat die fabrikanten ook snel de upgrade uitbrengen wanneer Google de consumentenversie uitbrengt, maar dat is voor nu nog even koffiedik kijken.