Deze nieuwe Android 15-functies wil je als eerste proberen

Smartphones Sam Dille 10 okt 2024
Leestijd: 4 minuten

Android 15 komt eraan en wij kunnen alvast niet wachten. Deze nieuwe functies kun je voor de nieuwe update verwachten.

Android 15 is nu beschikbaar in AOSP om te proberen, maar geen enkele smartphone heeft de update tot nu toe ontvangen. Er gaan geruchten dat de Google Pixel-apparaten de nieuwe functies rond half oktober zullen krijgen. De bètaversie is al meer dan zes maanden beschikbaar, dus we hebben genoeg tijd gehad om uit te zoeken wat Google voor ons in petto heeft.

We hebben een paar toffe inzichten voor je verzameld over de belangrijkste nieuwe functies van Android 15. Deze trucs wil je zeker weten voordat de nieuwe update uitkomt.

Android 15 komt eraan: dit zijn 6 heerlijke nieuwe functies

Android 15 zit vol met handige tips en trucjes die je helpen om het beste uit je toestel te halen. Hier komen onze favorieten.

#1 Stel je favoriete betaal-app in als standaard

Maatwerk is altijd een sterke kant van Android geweest, en met Android 15 gaat het nog een stap verder. Waar je in eerdere versies al standaard-apps kon instellen voor bepaalde acties (zoals het openen van pdf’s met Google Drive of het kiezen van je bel-app), kun je nu ook een betalingsapp van een derde partij instellen als je standaard portemonnee-app.

En zo doe je zat: open je eerst de instellingen. Tik vervolgens op Apps en scroll naar beneden totdat je Standaard-apps ziet. Kies de Wallet-app en selecteer de app van jouw voorkeur als standaard.

Betalen via Android? Dat kan niet meer met deze smartphones
Haal je portemonnee maar weer tevoorschijn. (Afbeelding: Unsplash/Emil Kalibradov)

#2 Laad nog duurzamer op

Android-telefoons gaan langer mee dan ooit. Maar het blijft belangrijk om je batterij in goede staat te houden, zodat je het meeste uit je smartphone kunt halen. Android 15 maakt dat makkelijker door een optie toe te voegen waarmee je het opladen kunt beperken tot 80 procent. Dit is stukken beter voor de gezondheid van je batterij op de lange termijn.

Om de oplaadoptimalisatie in te schakelen, open je de instellingen en selecteer je Batterij. Tik vervolgens op Oplaadoptimalisaties. Schakel de optie Oplaadoptimalisatie gebruiken in en tik daarna op Beperken tot 80%.

#3 App-archivering op Android

Het is 2024, maar zelfs de nieuwste vlaggenschip-smartphones, zoals de Google Pixel 9, komen nog steeds met maar 128 GB opslag. En dat is voor veel mensen lang niet genoeg. Als je steeds problemen hebt met opslagruimte en geen zin hebt om apps te verwijderen heeft Android 15 een handige oplossing voor je.

Android 15 introduceert app-archivering. Hiermee kun je een app van je telefoon halen, terwijl al je gegevens behouden blijven. Zo maak je ruimte vrij zonder de app echt te verwijderen. Als je de app later weer nodig hebt, installeer je hem gewoon opnieuw en kun je verdergaan waar je was gebleven.

Om een app te archiveren, open je eerst de instellingen en ga je naar Apps. Tik vervolgens op Alle apps bekijken en selecteer de app die je wilt archiveren. In het infoscherm van de app tik je op Archiveren. Als je de app later weer wilt herstellen, tik je gewoon op Herstellen.

7 redenen waarom je Android-smartphone te langzaam oplaadt
Je favoriete smartphone (Afbeelding: Unsplash)

#4 App-koppeling voor split-screen

Een van de handigste functies van Android-smartphones is dat je meerdere apps tegelijk kunt gebruiken, iets wat je op andere platforms, zoals iOS, nog steeds mist. Voorheen moest je altijd handmatig apps op een gesplitst scherm starten. Met Android 15 wordt dat makkelijker, want je kunt nu app-paren opslaan. Zo open je jouw favoriete apps met één tik in gesplitste schermweergave.

Om twee apps in gesplitst scherm te openen, tik je op het app-pictogram en selecteer je Openen in gesplitste schermweergave. Tik vervolgens op het gebied tussen de twee apps en kies App-koppeling opslaan. Dit maakt een snelkoppeling op je startscherm, zodat je beide apps met één tik in split-screen-modus kunt openen.

#5 Maak schermopnames van één app

Schermopnamen maken is enorm handig op Android, maar veel mensen vergeten vaak om privé-informatie of meldingen te verbergen tijdens het opnemen. Als je tussen apps wisselt, kunnen er zomaar dingen tevoorschijn komen die je liever niet wilt delen.

Android 15 pakt dit probleem aan met een nieuwe functie waarmee je alleen een specifieke app kunt opnemen. Zelfs als je naar een andere app overschakelt, wordt alleen die geselecteerde app vastgelegd.
Als je deze functie wilt gebruiken, tik je op de tegel Schermopname in het Snelle instellingen-menu en selecteer je Eén app opnemen. Dan zie je een lijst met apps op je toestel. Kies de app die je wilt opnemen, en hij neemt alleen die app op.

Deze nieuwe Android 15-functies wil je als eerste proberen
Je informatie blijft achter slot en grendel (Afbeelding: Unsplash)

#6 Je Android kan voelen wanneer hij wordt gestolen

Gestolen worden van je smartphone is altijd een nachtmerrie. Gelukkig komt Android 15 met nieuwe beveiligingsfuncties om je toestel beter te beschermen.

Als je apparaat wordt gestolen, zorgt Android 15 ervoor dat de dief de telefoon niet kan resetten of instellen met een nieuw account. Tijdens de installatie vraagt je telefoon om de originele toegangscode voor het vergrendelingsscherm of om in te loggen op je Google-account om verder te kunnen.

Daarnaast heeft Google een extra beschermingslaag toegevoegd. Je telefoon kan nu detecteren of hij wordt weggerukt. Dankzij sensoren en AI merkt het apparaat wanneer het van eigenaar verandert en wordt gestolen, waardoor het scherm meteen vergrendeld wordt en je een toegangscode nodig hebt om het te ontgrendelen.

Deze functie is niet alleen voor Android 15, maar werkt ook op apparaten met Android 10 en hoger. Je kunt het activeren in het gedeelte Beveiliging en privacy van de instellingen.

Je Android-batterij gaat veel langer mee zonder dat je het merkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen