Naar deze Android 16-functies kijken we het meest uit

Smartphones Sam Dille Vandaag
Leestijd: 2 minuten

Android 16 was voor Google blijkbaar een snelle bevalling. De eerste versie van de nieuwe update is namelijk nu al beschikbaar.

Het klinkt misschien vreemd, maar het is geen grap. Google heeft Android 16 aangekondigd, amper een maand nadat Android 15 officieel werd gelanceerd. En alsof dat nog niet gek genoeg is, kun je vanaf nu zelfs de eerste Developer Preview downloaden.

Normaal gesproken zien we deze vroege versie pas in februari, maar Google is duidelijk bezig met een nieuwe aanpak. Wat zit erachter, en moet jij je telefoon al updaten? We leggen het voor je uit.

Waarom Google nu al met Android 16 komt

De vroege release van Android 16 heeft alles te maken met het tempo waarin nieuwe apparaten op de markt verschijnen. Volgens Google zorgt deze planning ervoor dat fabrikanten sneller kunnen inspelen op de nieuwste Android-versie. Het idee is dat meer smartphones eerder updates ontvangen, waardoor de ervaring voor gebruikers overal consistenter wordt.

De vraag blijft of dit echt gaat werken, de meeste Android-updates staan namelijk bekend om hun slakkentempo, maar Google lijkt vastberaden. Door ontwikkelaars nu al een voorsprong te geven, zouden apps sneller compatibel moeten zijn. En daar plukken wij, de gebruikers, hopelijk de vruchten van.

Deze nieuwe Android 15-functies wil je als eerste proberen
Android gaat ervoor (Afbeelding: Unsplash)

Twee handige nieuwe functies

De eerste Developer Preview is vooral bedoeld voor ontwikkelaars, dus het gaat nu nog niet om flitsende nieuwe functies. Toch zijn er een paar updates die de moeite waard zijn om te benoemen:

  • Verbeterde fotokiezer: apps vragen vaak toegang tot meer foto’s dan nodig. Met de vernieuwde API in Android 16 wordt de standaard fotokiezer van Android een stuk veiliger én beter geïntegreerd in apps. Handig én privacyvriendelijk.
  • Toegang tot medische gegevens: een nieuwe API maakt het makkelijker om je medische gegevens in apps te gebruiken. Vergelijkbaar met Apple’s Health-app, kun je hiermee straks medische gegevens openen en delen, allemaal vanaf je Android-toestel.

Dat was het eigenlijk wel voor nu. Grotere veranderingen zullen waarschijnlijk in latere bèta-versies worden aangekondigd, maar deze eerste release draait vooral om het klaarmaken van de technische basis.

Wil jij Android 16 nu downloaden?

Kort gezegd: nee. Deze vroege versie zit waarschijnlijk vol bugs en andere problemen. Het is echt bedoeld voor ontwikkelaars die hun apps alvast willen testen. Gebruik je jouw telefoon dagelijks en wil je geen gedoe? Dan kun je het beste wachten op de publieke bèta of de officiële release.

Heb je een oude telefoon liggen die je niet meer gebruikt? Dan kun je natuurlijk experimenteren. Maar wees gewaarschuwd: verwacht geen vlekkeloze ervaring.

Hier moet je op letten als je een goedkope Android-smartphone koopt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen