Zo installeer je Android 16 nu al op je smartphone

Smartphones Sam Dille 4 dec 2024
Leestijd: 3 minuten

Als je een beetje geluk hebt, kun je nu al de nieuwste versie van Android uitproberen. Wij leggen je uit hoe dat precies werkt.

Google heeft ons allemaal verrast met de vroege release van de Android 16 Developer Preview, maanden eerder dan verwacht. Dit is geweldig nieuws voor ontwikkelaars en techliefhebbers die niet kunnen wachten om met het nieuwste besturingssysteem te experimenteren.

De timing is dit keer ook bijzonder: in plaats van een lancering in het derde kwartaal, belooft Google een stabiele release al halverwege het jaar. Extra fijn voor iedereen die altijd de nieuwste snufjes wil uitproberen. Zo installeer je de preview.

Kan jouw smartphone nu al Android 16 installeren?

Als je een Pixel-smartphone hebt en staat te popelen om Android 16 te testen, zijn er wel een paar dingen om rekening mee te houden. Deze vroege versie is specifiek gericht op ontwikkelaars en zit nog vol met bugs en glitches. Het is dus niet aan te raden om dit op je dagelijkse telefoon te installeren. Maar als je een reservetoestel hebt dat je kunt gebruiken, is dit een perfecte kans om vooruit te kijken naar wat Google in petto heeft.

Niet elke telefoon is compatibel met Android 16 Developer Preview. De lijst met ondersteunde apparaten omvat onder andere de Pixel 6-, 7-, 8- en zelfs 9-serie. Als jouw toestel daartussen zit, kun je aan de slag.

Google Pixel 9 nu al goedkoper te vinden op Bol
De Pixel 9. (Afbeelding: Google)

Doe dit voordat je begint

Voordat je begint met de installatie, moet je je smartphone eerst voorbereiden. Het eerste wat je moet doen, is de ontwikkelaarsmodus inschakelen. Dit doe je door zeven keer snel achter elkaar op het Build-nummer te tikken, dat je vindt onderaan het scherm in de instellingen, bij de optie Over deze telefoon. Hiermee krijg je toegang tot geavanceerde instellingen en opties op je toestel.

Vervolgens kun je via het menu Opties voor ontwikkelaars de functies voor OEM-ontgrendeling en USB-foutopsporing inschakelen. Sluit daarna je telefoon met een USB-C-kabel aan op je computer en stel de USB-modus in op bestandsoverdracht. Dit is de basis om Android 16 op je toestel te krijgen.

Zo installeer je de nieuwste versie van Android

Er zijn twee manieren om Android 16 te installeren, afhankelijk van wat jij makkelijk vindt. De simpelste manier is via de Android Flash Tool. Deze webtool maakt het makkelijk om Android 16 in een paar klikken te installeren. Je hoeft alleen je telefoon aan te sluiten op je computer, de Flash Tool in een browser zoals Chrome te openen, en de stappen te volgen. Het is een snel en eenvoudig proces, en voor je het weet draait Android 16 op je Pixel.

De tweede optie is voor de meer ervaren gebruiker en vraagt wat meer technische kennis. Het komt erop neer dat je de systeemafbeeldingen van Google downloadt en handmatig installeert via de Fastboot-modus. Dit kan lastig zijn als je niet bekend bent met ADB-tools of het ontgrendelen van de bootloader, dus doe dit alleen als je weet wat je aan het doen bent.

Zo installeer je Android 16 nu al op je smartphone
De Android Flash Tool (Afbeelding: Sam Dille/WANT)

Hoewel de installatie meestal zonder problemen gaat, kunnen er soms toch technische problemen zijn. Sommige telefoons hebben bijvoorbeeld een vergrendeling van de provider die het ontgrendelen van de bootloader blokkeert.

Ook kunnen USB-hubs of adapters ervoor zorgen dat het proces niet helemaal lekker loopt. Als je telefoon vastloopt tijdens de installatie, kun je hem handmatig in de Fastboot-modus zetten door hem uit te schakelen en de volumeknop samen met de aan/uit-knop ingedrukt te houden. Vanaf daar kun je het flashproces opnieuw starten.

Unieke vooruitblik

Misschien vraag je je af waarom je in vredesnaam al deze moeite zou doen? Omdat Android 16 een unieke kans biedt om een kijkje te nemen in de toekomst van mobiele technologie.

Hoewel de Developer Preview zeker niet perfect is, krijg je wel toegang tot de nieuwste functies, verbeterde prestaties en betere beveiliging. Het is een toffe vooruitblik op wat er straks voor iedereen beschikbaar komt. Maar houd er rekening mee dat het een bèta-versie is, dus wees voorbereid op bugs en andere imperfecties.

Als je avontuurlijk bent ingesteld en het juiste toestel hebt, staat Android 16 nu voor je klaar. Benieuwd naar welke nieuwe functies je kunt verwachten? Wij hebben ze voor je klaarstaan in onderstaand artikel:

Naar deze Android 16-functies kijken we het meest uit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen