De 5 invloedrijkste Android smartphones van het afgelopen decennium
Toen de HTC G1 op 22 oktober 2008 het daglicht zag, hadden we nooit kunnen raden dat we ruim tien jaar later geen dag meer zonder smartphone zouden kunnen. Het toestel is de start van een rijke historie aan Android-smartphones die de huidige markt hebben gebracht waar hij nu is.
Al is het soms wel de vraag welke smartphones uit het Android landschap de meeste invloed hebben gehad. Daarom kijken we in dit artikel naar de 5 smartphones die in de afgelopen tien jaar gigantische stappen hebben gezet of ervoor gezorgd hebben dat dezelfde fouten niet nog een keer gemaakt zouden worden.
Android smartphones: de 5 invloedrijkste toestellen
In deze lijst kijken we dus niet alleen naar de Android smartphones met het meeste succes, maar ook naar de toestellen die faalden. Want hoe je het ook went of keert: van fouten blijf je leren. Althans, in de meeste gevallen dan. Hou er rekening mee dat de volgende lijst niet op volgorde staat.
Deze 5 Android smartphones hebben in de afgelopen tien jaar de meest invloed gehad:
#1 Samsung Galaxy S2: het succesverhaal van Android
Wie anno 2021 een smartphone koopt met 1GB aan werkgeheugen en 16GB aan opslagcapaciteit kan geen seconde meer uit de voeten. Toch was dit in 2011 een ideale combinatie voor de Samsung Galaxy S2. De telefoon een gigantisch succes en wist de populariteit van de smartphone in een stroomversnelling te zetten.
De Samsung Galaxy S2 werd tien jaar geleden verkocht met Android 2.3 Gingerbread, maar draaide aan het einde van zijn levensloop op Android 4.1 Jelly Bean. Al waren het niet de specificaties alleen die voor veel plezier zorgden bij consumenten en critici. Het was vooral de combinatie tussen goede specificaties, een degelijk camerasysteem en een uitstekende bouwkwaliteit die voor het grote succes zorgen.
Samsung werd dankzij de Galaxy S2 een grote speler in de Android-markt en heeft die positie sindsdien bijna nooit meer weggegeven.
#2 OnePlus One
In 2014 begonnen de prijzen voor toptoestellen van Apple en Samsung al flink omhoog te schieten. De consument betaalde de hoge prijzen braaf, want wat voor alternatief was er precies? Tot 2014 misschien nog niet zoveel, maar in dat jaar wist de OnePlus One daar verandering in te brengen.
De Android smartphone zorgde voor een flinke hype. De toestellen waren ontzettend goed voor de prijs die ze kostte en waren dusdanig exclusief dat je ze alleen aan kon schaffen met een uitnodiging van OnePlus zelf. Maar het ontketende wel de term flagship-killer en zorgde ervoor dat het Chinese bedrijf er een ontzettend loyale community aan overhield.
De OnePlus One was dan ook zeker geen misselijke telefoon. Het toestel beschikte over een 5.5-inch Full HD beeldscherm, een Snapdragon 801 processor, 3GB aan werkgeheugen en CyanogenMod. Dit was een cadeautje voor Android-liefhebbers, want ze kregen een bijna kale versie van het besturingssysteem op de smartphone die ze in eerste instantie helemaal niet veel geld had gekost. Een geniale eerste stap waar het succesvolle bedrijf dat we anno 2021 kennen op gebouwd is.
#3 Samsung Galaxy Note
2011 was niet alleen het jaar waarin Samsung de Galaxy S2 op de markt bracht, maar ook het jaar waarin de Galaxy Note-serie geïntroduceerd werd. Dat dit een succes werd hoeven we je anno 2021, een jaar waarin de afwezigheid van de serie zijn stempel drukt op de markt, niet te vertellen.
De eerste Samsung Galaxy Note was dan ook zeker geen misselijk toestel. De Android smartphone beschikte bijvoorbeeld over een 5.3-inch AMOLED beeldscherm. Een flinke stap vooruit voor de tijd waarin smartphones voornamelijk over een 4-inch beeldscherm beschikte. Al was dat zeker niet het enige aspect van het toestel dat indruk wist te maken. De Note werd voorzien van een Qualcomm Snapdragon CPU, 1GB aan werkgeheugen, 16 GB aan opslagcapaciteit en Android 2.3.6. Gingerbread. Het was ook het eerste toestel dat voorzien werd van de S-Pen.
Binnen twee maanden wist de Samsung Galaxy Note voor een groot succes te zorgen. Het toestel werd in de Verenigde Staten binnen die tijd een miljoen keer verkocht en was van grote invloed in de fysieke groei die smartphones in de jaren daarna hebben doorgemaakt. De kleine beeldschermen waren verleden tijd en dat is anno 2021 nog altijd goed terug te zien in de smartphonemarkt.
#4 HTC Thunderbolt
Zoals ik begin dit artikel al aangaf zijn niet alle toestellen in deze lijst persé een succes te noemen. Sterker nog: als we het over de HTC Thunderbolt hebben hoeven we niet eens te bespreken of dit een goed toestel was. Dat was namelijk niet het geval. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat deze Android smartphone, op innovatief gebied, geen invloed heeft gehad op de markt. In tegendeel zelfs.
De HTC Thunderbolt was één van de eerste LTE-gerichte smartphones die in 2011 op de markt verscheen in de Verenigde Staten. Waar Samsung dit al eerder had gedaan was dit de eerste telefoon die onder de vlag van provider Verizon het daglicht zag. Zoals gezegd was de smartphone zelf echt niet goed, maar het zorgde er wel voor dat het 4G netwerk in Amerika voor het eerst optimaal gebruikt kon worden. En dat is zonder twijfel wat waard.
Al weten we niet in hoeverre de consument daar iets aan gehad heeft. Met zijn 786MB werkgeheugen, 8GB aan interne opslag en een 4.3-inch LCD beeldscherm was het toestel niet verkeerd. Al was de 1400mAh batterij dusdanig slecht, dat iedere consument na drie of vier uur gebruik als een gek naar een stopcontact moest zoeken. Maar ach, je moet iets over hebben voor een beetje innovatie.
#5 Samsung Galaxy Fold: de toekomst van Android
De meest invloedrijke toestellen uit deze lijst komen uit de begindagen van dit decennium, met de OnePlus One uit 2014 als meest recente release. Dat klinkt best logisch, want we kunnen wel stellen dat de huidige markt zo goed als uitgespeeld is. Het is dus tijd voor de volgende stap, tijd voor de toekomst. En die toekomst begon op Android-gebied in 2019.
Dit was het jaar waarin de eerste Samsung Galaxy Fold het levenslicht zag. Het was niet de eerste opvouwbare smartphone van de markt, maar wel degelijk het eerste model dat van een groot bedrijf als Samsung kwam. Al was dat alles behalve terug te zien in de uitwerking. Het toestel brak erg snel en zorgde voor flink wat ophef. Samsung moest terug naar de tekentafel en bracht later dat jaar een vernieuwde versie van het toestel uit.
Het was pas in 2020 dat we daadwerkelijk een volwaardige smartphone in handen hadden. De Samsung Galaxy Z Fold 2 liet, ondanks zijn hoge prijs, zien wat de toekomst ons te bieden had. Een trend die dit jaar, met de komst van de Samsung Galaxy Z Fold 3, werd doorgezet. Ik zei het in 2019 en zeg het anno 2021 nog steeds: Samsung heeft de eerste stap van de toekomstige smartphone gezet. Over vijf jaar weet de gemiddelde consument niet beter en dat begon allemaal met die dramatische start in 2019.
Meer Android smartphones?
Bij WANT houden we de Android-markt met al het plezier van de wereld in de gaten. We bespreken de meest recente ontwikkelingen, testen de toestellen en proberen je te voorzien van de beste applicaties en de meest handige instellingen.
Android-gebruikers opgelet: deze Bitcoin en Crypto-apps moet je verwijderen
Meer weten over Android en de content die we te bieden hebben? Lees dan het bovenstaande artikel of check zeker even deze pagina.