5 tips om meer uit de batterij van je Android-smartphone te halen
Er is niets vervelender dan een lege batterij als er wel nog een stukje dag over is. Zal je net zien dat je op dat moment geen oplader bij je hebt of er geen stopcontact in de buurt is. Met deze vijf superhandige tips haal je meer uit de batterij van je Android-smartphone. Sabine Schults springt er bovenop.
Allemaal leuk en aardig dat smartphones tegenwoordig een steeds groter scherm krijgen en een krachtigere chipset en een hogere helderheid hebben, maar het slurpt wel de nodige energie op. gelukkig hebben wij bij WANT wat handige tips voor je. Je hoeft zeker geen powerbank te kopen of een oplaadbaar hoesje voor je Android-smartphone te halen. Al moet je misschien wel even checken of Google Maps niet de boosdoener is van je lege batterij.
Android: haal meer uit je batterij
Laat die oplader en telefoonkabel lekker thuis en ga met een gerust hart de hele dag op pad. Met deze handige tips stel je die lege batterij nog een paar uurtjes uit, waardoor je altijd bereikbaar bent en op ieder moment van de dag je socials kunt checken zonder dat je gelijk begint te zweten.
#1 Helderheid
Tenzij je in de buitenlucht van de zon geniet, is het vrijwel nooit écht nodig om de helderheid van je Android-telefoon op zijn hoogste stand te zetten. Door die helderheid wat naar beneden te schroeven, zorg je ervoor dat je batterij wat minder snel leegloopt. Nog beter is het om Aanpasbare helderheid in te schakelen. Deze vind je onder je scherminstellingen. De helderheid wordt dan automatisch aangepast aan de omgeving.
#2 Donkere modus
Steeds meer Android-smartphones hebben een OLED-scherm. Bij deze schermtechnologie kunnen de pixels los van elkaar worden ingeschakeld. Als het toestel veel zwarte elementen moet weergeven, hoeven er daarvoor geen pixels verlicht te worden. Door de donkere modus te gebruiken bespaar je dus flink wat batterij. Los daarvan ziet de donkere modus er ook echt wel een stuk strakker uit dan de lichte modus. Dubbele winst!
#3 Batterij-instellingen
Android-smartphones hebben tegenwoordig superhandige instellingen om de batterijduur van je telefoon te verlengen. Open de instellingen en ga naar Batterij en apparaatonderhoud. Druk op Batterij en kies voor Meer batterij-instellingen. Zorg dat Aanpasbare batterij en Batterij beschermen zijn ingeschakeld. Hierdoor wordt de batterij niet tot de volle honderd procent opgeladen en kun je langer met je batterij doen. Ook kun je bij de batterij-instellingen kiezen voor Nu optimaliseren (helaas alleen beschikbaar voor Samsung-toestellen). Zo zorgt jouw toestel ervoor dat de batterij zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt.
#4 Apps beperken of verwijderen
Het volledig sluiten van apps werkt op een Android-smartphone averechts. Het kost meer energie om een app te sluiten en weer opnieuw te starten, dan om een app op de achtergrond te laten draaien. Wel kun je het batterijverbruik van apps verminderen door de instellingen ervan wat aan te passen. Open de app-instellingen en druk op een app die veel energie verbruikt. Kies hier voor Batterij en zorg dat de modus op Geoptimaliseer of Beperkt staat. Meldingen kunnen in dat laatste geval wel wat later binnenkomen dan je gewend bent. Als je toch bezig bent, verwijder dan wat apps die je nooit, maar dan ook nooit gebruikt. Eenmaal van je telefoon kan zo’n app ook geen energie meer slurpen.
# 5 Energiebesparingsmodus
Elke Android-telefoon heeft een energiebesparingsmodus of een spaarstand. Dat is kneiterhandig als je ondanks de bovenstaande tips toch met een lege batterij dreigt te zitten. Door deze modus in te schakelen wordt de beeldverversing wat lager gezet, bijvoorbeeld van 120Hz naar 60Hz. Ook wordt de processorsnelheid iets beperkt en wordt 5G uitgeschakeld. Het is natuurlijk niet handig om een potje te gamen als deze modus actief is, maar je bent voorlopig nog wel bereikbaar via je socials. Wat wil je nog meer?
De Android-features waarvan je niet wist dat ze op je telefoon stonden