Android-gebruikers: wees op je hoede want je datamandje is lek… als een mandje

Apps Dennis Mons 5 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Uit onderzoek van Incogni is gebleken dat we wel wat té rap smijten met data. We doen dit niet bewust, maar app-makers duiken er graag op. Een aanrader is dus om terughoudend te zijn wie je toegang geeft. Hier is waarom en zeker je moet opletten als je een Android-telefoon hebt.

Natuurlijk zijn we ervan bewust dat apps (en het internet in het algemeen) veel data van ons verzamelen. Maar het is verontrustend hoeveel data dat precies is. Het is namelijk meer dan -soort van- toegestaan. Als je dacht dat het alleen toegang is tot je naam, locatie en wellicht wat foto’s: neen. Het gaat veel verder. Maar liefst 55,2% van je apps delen of verkopen je gegevens. … Hoera.

Apps in Android zijn niet te vertrouwen met je data

Het moge duidelijk zijn dat de Google Play Store iets minder scrupules heeft dan de tegenhanger van Apple. Daar kom je niet te pas en te onpas in de App Store hele, héle vage ‘gratis apps’ tegen (hoewel dat natuurlijk wel gebeurt). Maar het is wel zorgelijk dat gratis apps zeven meer kans hebben je data te verhandelen. En het meest tergende is: you guessed it, social media.

Xiaomi 12 Pro
Drie keer 50-megapixel (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Volledig anoniem?

Hier is het probleem: hoewel Facebook (Meta) beweert dat informatie zo weinig mogelijk verhandeld wordt, gaat die info als een warm broodje over de toonbank. App-makers op Android kunnen die data dus vanwege een gaatje in de wet delen om ‘wettelijke voorwaarden’.

Edoch, en dit is de crux; al die anonieme data wordt aan elkaar geplakt met minder anonieme data en zo is je profiel voltooid. En dan doelen we op jouw hele profiel; die is namelijk prima aan elkaar te plakken.

Persoon X ging een ijsje halen en poste dat op Insta en we hebben GPS én Facebook? Dan is persoon X natuurlijk gewoon Chantal de Klompmaker uit Middenmeer. Da’s veel geld waard, zo’n 150 miljard per jaar. (Nou ja, niet voor Chantal, maar ons allen.)

Samsung Galaxy S22 Ultra S23 Android
De S22 Ultra. (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Veilig op Android met je data? Ik dacht het niet!

Een nog zorgelijker probleem is dat door dit onderzoek blijkt dat veel Android-data niet eens helemaal versleuteld is. 4,9% van de apps smijt gewoon je data de wereld in en alle aasgieren kunnen erop duiken.

Veel data die gedeeld wordt (en bijna 5% is echt veel) valt niet onder de restricties die Google heeft volgens zijn eigen standaarden.

Op OK drukken is niet meer zomaar een ding

We stellen dit al sinds tijd en wijle; maar check alsjeblieft je voorwaarden wanneer je op ‘oké’ drukt bij het installeren van een app. Zelfs als een app ineens je informatie gaat uitstrooien als pepernoten heb je kans daar de rem op te zetten.

privacy, apps, android
Deze partijen nemen het niet zo nauw. (Afbeelding: Incogni)

Al met al is Android een fijn platform wat je toestaat rare apps te downloaden, of zelfs onafhankelijk apps te installeren via een .apk. Maar wij zijn er niet langer gerust op dat dit door Google gecontroleerd wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen