Welke apps gebruiken je locatie? Zo kom je erachter (en zet je het uit)
Dat Google Maps je locatie nodig heeft, is natuurlijk logisch. Toch zijn er meer apps die continu weten waar je bent.
Hier kom je te weten welke apps dat zijn. Daarnaast laten we je ook zien hoe je ervoor zorgt dat jouw locatie door minder applicaties te tracken is.
Dit artikel is bedoeld voor Android-gebruikers. Heb jij een iPhone? Check dan dit artikel.
Zo doe je dat
Ga eerst naar je instellingen. Dit doe je door de snelkoppeling vanuit je app drawer aan te klikken of door vanaf de bovenkant van je scherm twee keer naar beneden te vegen. Rechtsonder is dan een klein tandwieltje te zien. Als je eenmaal in de instellingen bent, kies je voor ‘Locatie’.
Als het goed is zie je dan bovenaan recente locatieverzoeken staan. Zo laat mijn telefoon zien dat Facebook, Snapchat en Instagram recent om mijn locatie hebben gevraagd. Om ervoor te zorgen dat je door minder apps gemonitord wordt, druk je op ‘App-rechten’. Dan verschijnen er varia aan apps die toegang tot jouw locatie hebben.
Jouw locatie onder controle
Dan kan je vervolgens op welke app dan ook drukken. Kies dan voor ‘Weigeren’ als je niet wilt dat de app weet waar jij bent. Ook kan je kiezen voor een tussenweg. Met ‘Toestaan bij gebruik van app’ zorg je er namelijk voor dat de app geen toegang geeft tot jouw locatie op de achtergrond.
Wil je voor een bepaalde tijd echt incognito gaan? Schakel dan je GPS-signaal in zijn geheel uit. Dit doe je door vanuit je instellingen op ‘Locatie’ de drukken. Vervolgens vink je de schakelaar rechtsboven in je scherm uit. Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat je dan geen apps als Google Maps of Uber kan gebruiken. Bij die apps is het weten van je locatie namelijk essentieel.
Wil je weten wat Google met je locatie doet in deze periode? Check dan dit artikel!