Deze populaire Android-apps zijn door malware verschrikking voor je smartphone
Cybercriminelen hebben opnieuw toegeslagen. Ditmaal zijn maar liefst 100 miljoen Android-apparaten besmet met een nieuwe data-harvesting malware, genaamd Goldoson.
De malware is toegevoegd aan 60 populaire Android-apps die gebruikers kunnen downloaden via de Google Play Store en de OneStore. Het verzamelt gegevens over geïnstalleerde apps, Wi-Fi- en Bluetooth-verbonden apparaten en GPS-locatiegegevens.
Android-apps een ramp voor je smartphone
Het is beschreven als “privacy-invasieve en klikfraude Android adware”, omdat het op advertenties kan klikken zonder toestemming van de eigenaar van het apparaat. De doelen lijken voornamelijk Zuid-Koreanen te zijn.
Enkele van de populairste Android-apps die ten prooi vielen aan deze aanval zijn L.POINT met LPAY, Swipe Brick Breaker en Money Manager Expense & Budget, met ieder meer dan 10 miljoen downloads. Er zijn echter enkele maatregelen die u kunt nemen om uzelf te beschermen tegen deze kwaadaardige malware.
Het is belangrijk om altijd uw apps bij te werken naar de nieuwste versie. Dit kan helpen om kwetsbaarheden in de software te repareren en eventuele beveiligingsproblemen op te lossen. Als sommige van uw apps niet meer beschikbaar zijn in de Play Store, is het misschien het beste om ze te verwijderen.
Bovendien is het belangrijk om te weten welke machtigingen een app nodig heeft op uw apparaat. Als een app bijvoorbeeld toegang vraagt tot uw locatiegegevens, terwijl dit niet nodig is voor de functionaliteit van de app, moet u deze toegang mogelijk weigeren.
Hoe je minder risico kunt lopen
Het is ook belangrijk om een goede antivirus- en anti-malware software op uw apparaat te hebben. Deze software kan u helpen bij het opsporen en verwijderen van eventuele malware op uw apparaat. Zorg er ook voor dat u regelmatig back-ups maakt van uw gegevens, zodat u in geval van een aanval nog steeds toegang heeft tot uw belangrijke bestanden.
Bovendien is het cruciaal om bewust te zijn van phishing- en scam-e-mails, die hackers vaak gebruiken om u te verleiden om op kwaadaardige links te klikken. Zorg er daarom voor dat u nooit persoonlijke informatie verstrekt via e-mail of andere online communicatiekanalen, tenzij u zeker weet dat de bron betrouwbaar is.
De ontdekking van de Goldoson-malware onderstreept het belang van het nemen van adequate beveiligingsmaatregelen op uw apparaat. Het is cruciaal om uw software up-to-date te houden, goede antivirus- en anti-malware software te gebruiken en op de hoogte te zijn van mogelijke bedreigingen op uw apparaat.
Met deze stappen kunt u de veiligheid en beveiliging van uw persoonlijke gegevens op uw apparaat beschermen.
https://www.want.nl/ios-17-apple-iphone-nachtmerrie/