Ondergewaardeerde Android-functionaliteit gaat je bakken met tijd besparen
Het gebruiken van een pincode, vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning op je Android-smartphone geeft misschien een veilig gevoel, maar het voelt regelmatig alsof je een eeuwigheid bezig bent om ‘m te ontgrendelen. Gelukkig hebben telefoonmakers daar een heel slim plan op bedacht.
In een veilige omgeving, zoals thuis, voelt het overdreven om constant je Android-toestel te ontgrendelen. Daar komt de functie Smart Lock goed van pas. Je stelt bijvoorbeeld een of meerdere locaties in waarbij je je smartphone niet constant hoeft te ontgrendelen.
Deze Smart Lock-methodes op Android zijn er
Er zijn nog meer manieren om Smart Lock te gebruiken dan op basis van de locatie. Je Android-telefoon kan ook ontgrendeld blijven zolang het toestel je stem of gezicht herkent, of zolang het verbonden blijft met een vertrouwd Bluetooth-apparaat, zoals een smartwatch of draadloze oortjes.
Ook is het mogelijk om gebruik te maken van lichaamsdetectie. Zolang je Android-telefoon herkent dat je ‘m bij je draagt, blijft hij maximaal 4 uur lang ontgrendeld. Dat kan handig zijn tijdens een wandeling, zodat je makkelijk Google Maps erbij kunt halen.
Android: zo stel je Smart Lock in
Afhankelijk van het Android-merk dat je gebruikt, kan het instellen van Smart Lock iets verschillen. Wel moet je eerst een pincode, patroon, vingerafdruk of gezichtsherkenning instellen. Over het algemeen ga je vervolgens naar de Instellingen en tik je op Beveiliging en locatie (op een Samsung-telefoon ga je naar het Vergrendelscherm).
Vervolgens kies je een van de beschikbare opties voor Smart Lock. Deze kunnen per Android-merk verschillen. Eenmaal ingesteld kun je direct genieten van een leven zonder constante telefoonontgrendelingen. Waar wacht je nog op?
Veiligheid van de functie
Allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het met de veiligheid? In hoeverre Smart Lock beveiligingsrisico’s met zich meeneemt, is geheel afhankelijk van de methode die je kiest en de situatie waarin je de functie gebruikt.
Als iemand de door jou ingestelde veilige locatie betreed, kan die persoon natuurlijk ook in je smartphone rondsnuffelen. Stel dit dus alleen in op een locatie waarin je iedereen vertrouwd. Denk vooraf ook goed na of de voordelen opwegen tegen de mogelijke nadelen van het gebruiken van de functie op je Android-telefoon.
5 populaire Android-apps die je telefoon naar de gallemiezen helpen