Makkelijk en gevaarlijk: Android-gebruikers blijven deze fout maken
Een Android-telefoon is ontzettend uitgebreid en biedt heel veel functies aan. Handige dingen, maar ook zaken in het kader van (online) veiligheid. Wanneer je een smartphone of tablet met de Google-software gebruikt, dan is dat apparaat slechts zo veilig als jij bent. Besluit jij om iets niet te updaten, dan ligt de fout bij jou.
Veel mensen verzaken daarin: belangrijke apps updaten. Kijk, dat je af en toe Twitter overslaat, dat hoeft geen probleem te zijn. Maar een onderdeel als Google Play Protect, dat je via de Google Play-app op je hardware hebt staan, is wel echt mega belangrijk. Dit soort functies moeten eigenlijk altijd helemaal up-to-date zijn.
Android-systemen veilig houden
Zorg er dus voor dat je niet alleen de meest recente versie van Android op je smartphone hebt staan, maar ook van de Google Play Store. Play Protect controleert namelijk constant of er schadelijke software op je hardware staat. Dat gebeurt op de achtergrond, zonder dat dit al te veel middelen verbruikt.
Ook goed om je bewust van te zijn: de tijd tussen het uitrollen en installeren van de update. Dat is namelijk de tijd die criminelen gebruiken om eventuele nieuwe obstakels in een systeem te omzeilen. Daarom doe je er goed aan dergelijke onderdelen of apps dus zo snel mogelijk te downloaden; geef die mensen geen kans.
Waarom updaten we niet?
Iedereen weet inmiddels wel wat het belang van updaten is. Maar waarom doen we dat dan toch niet? Waarschijnlijk uit gemak, want “mijn telefoon werkt prima”. Of, nog een veelvoorkomende reden: “Die nieuwe Android-functies heb ik niet nodig”. Maar dat is dus niet het enige wat updates met zich meebrengen.
Naast nieuwe functies zijn er negen van de tien keer ook beveiligingsupdates. En die zijn eigenlijk anno 2022 het belangrijkste onderdeel van zo’n update. Mocht je twijfelen of je huidige apparaat goed beveiligd wordt, check dan even de instellingen. Dat doe je via Instellingen > Beveiliging > Beveiligingscheck van Google.