Android- en iPhone-smartphonechip doet precies wat jij op een festival nodig hebt
Of je nu een Android-smartphone of een iPhone hebt, dat maakt niet uit. Als het aankomt op een slechte verbinding op drukke plekken, dan zijn we allemaal gelijk. Een festival, winkelcentra, voetbalstadions, we hebben het allemaal meegemaakt. Je kijkt op je telefoon en je ziet dat je amper tot geen verbinding meer hebt.
Dat is een bekend fenomeen, een die gemakkelijk te verklaren is. Wanneer veel signalen vanuit dezelfde plek verbinding proberen te maken, kan een netwerk overbelast worden. Wanneer dat gebeurt, dan ontstaat er een soort backlog van aanvragen door je iPhone of Android. En die moeten dan één voor één verwerkt worden, en dat kost tijd.
Android-of iPhone-gebruikers op festivals
Daardoor kan niemand echt zijn of haar iPhone- of Android-smartphone gebruiken. Ook lopen accu’s sneller leeg, omdat de Android of iPhone actief verbinding probeert te zoeken. Soroush Araei, afgestudeerd aan MIT, wil dat probleem nu aanpakken. Hij presenteert zijn idee tijdens de International Solid-States Circuits Conference.
Middels allerlei filters, die naast een smartphonechip ingebouwd worden, kan je iPhone of Android verbinding maken met WiFi, Bluetooth, GPS en 5G tijdens een festival of concert. Die filters zijn best log, maar gelukkig ook heel accuraat. Araei wil de filtertechnologie direct in de chip verwerken, zonder hoeven in te leveren op het grote frequentiebereik.
Minder kosten, kleiner en efficiënter tijdens een festival
Samen met zijn team heeft de ontwikkelaar daar een oplossing voor bedacht, waardoor Android-smartphones en iPhone goedkoper zijn om te produceren. Maar ze zijn ook efficiënter en kunnen kleiner gemaakt worden. En het beste van alles komt nog: waarschijnlijk gaat je accu hierdoor ook langer mee als je een festival als Lowlands wilt opnemen.
In het kort: je iPhone- of Android-smartphone zou in de toekomst beter en efficiënter kunnen worden bij een concert of een festival, en minder vaak te maken krijgen met een verloren verbinding op drukke plekken. Nu maar hopen dat de Samsungs en Apples van deze wereld heil zien in deze technologie en er wat mee gaan doen. Dit klinkt als muziek in de oren.