Door deze aanpassingen wordt je Android-smartphone flink sneller

Smartphones Sam Dille Vandaag
Leestijd: 3 minuten

Je Android opfrissen is helemaal niet moeilijk. Je hoeft alleen maar te weten wat er op je takenlijst staat.

Als je wilt dat je Android-smartphone optimaal presteert, is het belangrijk om hem regelmatig wat liefde en aandacht te geven. Net als elke machine heeft je telefoon wat onderhoud nodig om goed te blijven functioneren.

Weet je niet goed waar je moet beginnen? Geen zorgen, wij hebben vijf eenvoudige tips voor je om je Android helemaal op te frissen, te reorganiseren en aan te passen. Zo blijft hij fris aanvoelen en soepel draaien.

Zo houd je jouw Android-smartphone lang fit

Met een paar simpele aanpassingen, werkt jouw Android al stukken beter. Dit zijn onze tips!

#1 Maak je Android-smartphone helemaal schoon

Elke keer dat je jouw smartphone gebruikt, hopen stofjes of vuil zich op in de oplaadpoorten en luidsprekers. Dat kan ervoor zorgen dat jouw Android na een tijdje niet meer goed oplaad of klinkt. Belangrijk dus dat je jouw telefoon regelmatig een schoonmaakbeurt geeft.

Neem een microvezeldoekje en maak een mengsel van water en alcohol. Wrijf daarmee voorzichtig over het scherm en de achterkant. Zorg ervoor dat je geen vocht in de oplaadpoort krijgt. Gebruik een tandenborstel of een wattenstaafje om stof uit de knoppen en luidsprekers te halen. Zo ziet je telefoon er weer fris uit en voelt hij meteen beter aan.

Android vs iPhone: deze smartphones hebben de langste batterijduur
Tijd om op te laden? (Afbeelding: Unsplash)

#2 Verwijder alle apps die je niet gebruikt

Apps die je niet gebruikt, zijn een beetje als rommel in je huis: ze nemen alleen maar ruimte in en je hebt er niks aan. Neem daarom even de tijd om al je apps door te lopen en de ongebruikte exemplaren te verwijderen. Op die manier voorkom je dat je smartphone traag wordt vanwege te weinig opslag.

Hoe je dat doet, kan per Android-telefoon verschillen. Meestal zie je de verwijderoptie als je het app-icoon lang indrukt. Je kunt apps ook verwijderen via de Google Play Store. Open de app, ga naar jouw apps en kies de opties die je wilt verwijderen.

#3 Ruim oude bestanden op je Android op

Nadat je ongebruikte apps hebt verwijderd, wil je hetzelfde doen met de bestanden die je niet meer gebruikt. Zo maak je nog meer opslag vrij.

Je merkt bijvoorbeeld al snel dat die grappige GIFjes die je van vrienden krijgt, behoorlijk wat opslagruimte in beslag nemen. En laten we de onnodige foto’s en video’s die je via WhatsApp ontvangt niet vergeten. Gebruik de Bestanden-app om je opslag te beheren en alles op te ruimen wat je niet meer nodig hebt.

#4 Optimaliseer je apparaatinstellingen

Dit is het ideale moment om je instellingen onder de loep te nemen en aanpassingen te maken die je misschien al een tijdje irriteren. Denk bijvoorbeeld aan het inschakelen van de donkere modus; dat ziet er niet alleen mooier uit, maar helpt ook je batterij te besparen.

Daarnaast kun je instellen dat app-icoontjes niet automatisch op je startscherm verschijnen, zodat je alles mooi georganiseerd houdt.

#5 Controleer je privacyopties

Tot slot is het essentieel om je privacy-instellingen van je Android te controleren. Open de Instellingen-app en navigeer naar Privacy > Machtigingenbeheer. Bekijk welke apps toegang hebben tot je persoonlijke gegevens, zoals locatie, contacten en camera.

Als je een app tegenkomt die daar geen toegang toe zou moeten hebben, kun je de machtiging binnen een druk op de knop intrekken.

Motorola krijgt Android 15, maar waar blijft Samsung?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen