Langzame Android-smartphones zijn dankzij deze 5 tips verleden tijd
Moet je minutenlang wachten bij het opstarten van je galerij of het openen van YouTube? Dan is jouw Android-smartphone waarschijnlijk vertraagd. Er zijn een aantal factoren die hier een grote rol bij spelen, maar gelukkig kun je die weer makkelijk herstellen. Je vrienden van WANT leggen je uit wat je moet doen.
Zelfs de beste Android-smartphones hebben de neiging om met de jaren te vertragen. Dit geldt met name voor ‘simpele’ modellen. Deze apparaten zijn meestal niet gewend om nieuwere software aan te kunnen. Maar geen paniek: als je deze vijf stappen volgt zal je telefoon een stuk sneller worden.
Maak je Android-smartphone sneller met hulp van deze tips
De meeste tips in dit rijtje zijn van toepassing op alle Android-smartphones. De exacte instellingen en features zijn echter per model en fabrikant anders. Check daarom goed welke stappen je op jouw apparaat moet ondernemen.
1. App-machtigingen intrekken die je niet meer gebruikt
Je hebt vast wel een app op je Android-smartphone staan die je niet vaak gebruikt, maar toch niet wilt verwijderen. Voor dit soort apps is het handig om machtigingen in te trekken. Dit zijn activiteiten die apps op de achtergrond uitvoeren en waarvoor jij toestemming hebt gegeven. Denk aan locatie toegang, of automatisch opstarten. Al deze functies zorgen ervoor dat jouw telefoon meer energie moet verbruiken en dus langzaam wordt.
Machtigingen kun je makkelijk uitschakelen. Dit doe je door in je instellingen naar ‘privacy’ te navigeren. Vervolgens klik je op ‘machtigingbeheer’. Hier zie je een overzicht van alle machtigingen en welke apps toestemming hebben. Klik op de machtiging en selecteer de app die je hieruit wil verwijderen.
2. Start je Android-smartphone opnieuw op
Soms is het heel makkelijk om een vertraagde Android-smartphone weer op te lappen. Bij het opnieuw opstarten van je telefoon worden alle actieve apps en achtergrondprocessen afgesloten. Hierdoor kan je mobiel weer fris opnieuw beginnen. Je start je smartphone opnieuw op door de aan/uit-knop ingedrukt te houden en ‘opnieuw opstarten’ te selecteren.
Na het opnieuw opstarten van je telefoon is de kans groot dat hij na een paar dagen weer in dezelfde staat terechtkomt. Hier heeft Android een handige oplossing voor. Je kunt namelijk op de meeste Android-apparaten vaste tijden instellen voor een automatische herstart. Fabrikanten die dit aanbieden zijn onder andere Samsung, Oppo, Xiaomi en OnePlus.
3. Verwijder oude chats
Android-smartphones hebben de neiging om enorme aantallen onnodige data op te slaan. Deze gegevens blijven zich opstapelen, wat na een tijdje grote invloed kan hebben op de snelheid van het apparaat. Dit geldt ook voor chats op bijvoorbeeld WhatsApp of Signal.
Dit probleem is heel makkelijk op te lossen, maar kan lang duren. Je zult alle chats een keer in de zoveel tijd handmatig moeten verwijderen. Vergeet niet om ook regelmatig mediabestanden te verwijderen. Dit maakt de galerij-applicatie een stuk sneller.
4. Ga aan de slag met Lite-apps
Lite-applicaties zijn een eenvoudige manier om opslagruimte te besparen. Deze apps slaan onnodige data niet op, waardoor je Android-smartphone een stuk sneller wordt. Het is wel belangrijk dat je op de hoogte bent van de nadelen die Lite-apps met zich meebrengen. Lichte apps zorgen namelijk voor een langere laadtijd en niet een heel responsief design. Als je deze minpunten een snellere smartphone waard vindt, probeer dan eens Facebook Lite of Messenger Lite.
5. Vul je startscherm zo min mogelijk met widgets
Bewegende achtergronden, widgets en andere dynamische items op je startscherm hebben een hele slechte invloed op de snelheid van je Android-smartphone. Ook de levensduur van je batterij wordt een stuk slechter als je startscherm volstaat. Het is daarom belangrijk dat je apps vanuit je bibliotheek opstart. Bovendien kunnen diensten als Bixby of Google Assistant een hoop functies van widgets vervangen.
Nieuwe Gboard-update moet irritatie Android-gebruikers verhelpen