Nieuwe Android-smartphones krijgen betere batterijduur
Gaat de batterij van je smartphone altijd sneller leeg dan je denkt? Dan kan 2025 het jaar worden om een nieuw Android-toestel te kopen.
Er lijkt een trend te ontstaan bij makers van Android-smartphones, en dat heeft alles te maken met de batterij in die toestellen.
Verschillende fabrikanten lijken in hun nieuwe modellen te kiezen voor grotere batterijen dankzij nieuwe technieken. Wat kun je precies verwachten van de verschillende merken?
Nieuwe batterijen in Android-smartphones
Op dit moment hebben de meeste Android-vlaggenschepen een batterij tussen de 5000 en 5500 mAh. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Samsung Galaxy S24 Ultra (5000 mAh), Google Pixel 9 Pro XL (5060 mAh) en OnePlus 12 (5400 mAh). Dat lijkt kinderspel vergeleken met smartphones die we in 2025 kunnen verwachten.
Zo lijken de eerste geruchten te wijzen op een flink grotere batterijcapaciteit tot 6000 mAh. Zo zouden de OnePlus 13 en de Vivo X200 Pro worden geleverd met een 6000 mAh-batterij. De Xiaomi 15 Pro zou zelfs gaan naar 6100 mAh.
Dat zijn de echte Android-vlaggenschepen, maar de mindere modellen worden ook meegetrokken. Zo zou de gewone Xiaomi 15 naar een 5400 mAh-batterij gaan, terwijl de 14 het nog moest doen met 4610 mAh.
Een nieuwe technologie
De sprongen die worden gemaakt, hebben alles te maken met een nieuwe technologie. Verschillende Android-smartphonemakers stappen over naar een batterij die silicium-koolstof gebruikt. Net zoals de huidige batterijen hebben deze lithiumcellen, maar in tegenstelling tot die batterijen gebruiken ze ook een siliciumcarbide-anode. Dit geeft een aantal voordelen.
Door silicium toe te voegen aan de batterij, krijgen ze een veel grotere dichtheid en een hogere veerkracht tegen extremere temperaturen. Warm of koud weer beïnvloedt de batterij dus veel minder.
De grotere dichtheid betekent dat deze batterijen niet groter of zwaarder hoeven te worden dan de huidige Android-modellen. Dat zien we bijvoorbeeld terug bij de OnePlus 13, als we de geruchten moeten geloven. Deze krijgt 600 mAh meer capaciteit dan de OnePlus 12, maar het toestel wordt dunner en 7 gram lichter.
Toch heeft deze batterij ook een nadeel. Het duurt langer voordat een batterij is opgeladen. De huidige batterijen gebruiken vaak een dubbele celstructuur, waardoor er sneller opgeladen kan worden. Door de grotere dichtheid zijn silicium-koolstofbatterijen gemaakt van één cel, en laden ze dus minder snel op.
Neem weer de OnePlus 13 als voorbeeld: deze laadt in 36 minuten op tot 100 procent, terwijl de OnePlus 12 dit doet in 26 minuten. Natuurlijk heeft die meer capaciteit, maar het procentuele verschil tussen de capaciteit en de oplaadtijd komt niet overeen.
Batterij zegt niet alles
Toch is de techniek niet geheel nieuw, want Honor gebruikt het al in China met zijn smartphones. Nu lijken dus meer merken de overstap te maken, zoals Xiaomi en OnePlus. Samsung, Google en Apple lijken nog even te wachten. Het zijn vooral de Chinese Android-merken die flink toekomst zien in de batterijtechnologie.
Maar de capaciteit van een batterij zegt natuurlijk niet alles. Onderdelen zoals een processor en software bepalen voor een groot deel hoe energiezuinig een smartphone is. Je kunt wel een grote batterij hebben, maar als het toestel niet efficiënt is, heb je er nog niet veel aan. Staar je dus niet alleen blind op de batterijcapaciteit bij de aankoop van een smartphone. Daarover lees je hieronder meer.
Android vs iPhone: deze smartphones hebben de langste batterijduur