Zo wordt je Android toestel een stuk sneller
Bijna niks is vervelender dan een langzaam apparaat. Dat geldt voor computers, game consoles en zeker ook voor smartphones. Als je een Android toestel hebt, ken je waarschijn wel een paar foefjes om je telefoon wat sneller te maken. Denk bijvoorbeeld aan onnodige apps deleten en niet te veel apps op je home scherm dumpen. Er zijn echter ook wat opties, die wat minder voor de hand liggen. Ze zijn namelijk ook verborgen onder de ontwikkelaars settings op je toestel. Dit is hoe je ze activeert.
Android developer opties inschakelen
Voordat je bij de developer opties kunt, moet je eerst een developer worden. Niet echt natuurlijk, maar wel voor je toestel. Hiervoor duik je de settings in en kies je voor “About device” of “About Phone”. Zoek in dit menu naar “Build number”. Het kan dat het bouwnummer verborgen zit onder een ander menu, zoals “Software information”. Als je Build number hebt gevonden, tap je daar een paar keer op. Je krijgt dan een popup, waarin je wordt verteld dat je nog een paar stappen verwijderd bent van het worden van een Developer. Tap gerust verder en voila.
Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?
En ontvang de tofste tech, gadgets en deals in je mail!
[revue_subscribe]
Supersnelle animaties
Als het goed is, heb je nu een extra optie gekregen onder “About device”, namelijk “Developer options”. Kies de optie en scroll naar beneden, totdat je “Window animation scale”, “Transition animation scale” en “Animation duration scale” vindt. Deze kun je gebruiken om het werken op je toestel een stuk rapper te maken. De Transition animation scale heeft te maken met hoe snel pop-ups verschijnen. Met de tweede optie bepaal je hoe snel het systeem tussen verschillende schermen wisselt, zoals bijvoorbeeld wanneer je een app opent. Animation duration scale heeft weer invloed op de animaties van het systeem, zoals het verschijnen van de recente apps of het naar beneden trekken van het notificatiepaneel.
De waarde van alledrie staat waarschijnlijk op 1x. Je kunt op de opties tappen om deze te veranderen. Kies je voor een getal groter dan 1, dan worden de animaties en transities langzamer. Ga je voor en getal onder de 1 of schakel je alles helemaal uit, dan lijkt het alsof alles ineens maar verschijnt en alsof je toestel wat teveel koffie op heeft. Het scheelt misschien een fractie van een seconde, maar je toestel lijkt opeens een stuk sneller te werken.
Actieve diensten uitschakelen
Wat je ook in de developer opties kunt doen, is bekijken welke diensten er allemaal actief zijn. Dat doe je onder de Developer Options bij “Running services”. Je komt hier waarschijnlijk wat dingen tegen, waarvan je niet eens weet wat ze zijn. Sommige dingen zijn echter nodig om je toestel goed draaiend te houden. Als je iets ziet waarvan je denkt dat het absoluut niet aan hoort te staan, kun je deze stoppen of verklikken aan Google dat er iets niet pluis is. Door onnodige diensten uit te schakelen, wordt je smartphone ook net weer een tikkeltje sneller.
Multitasken
Behoorlijk wat apps ondersteunen tegenwoordig de Android multitask feature, maar er zijn er nog steeds behoorlijk wat die dat (nog) niet doen. In de Developer options kun je apps van de laatste groep dwingen om toch maar mee te spelen. Hiervoor gebruik je de optie “Force activities to be resizable” helemaal onderaan de Developer options. Dit forceert alle apps om schaalbaar te zijn, zodat je ze in de multitask modus kunt gebruiken. Helaas zul je wel merken dat sommige apps alsnog koppig zijn en niet goed zullen werken als multitask app. Door deze optie in te schakelen wordt niet zozeer je toestel sneller, maar je kunt in sommige gevallen zelf wel wat sneller en efficiënter aan de slag.
Toestellen met pure Android werken doorgaans sowieso sneller dan smartphones, waarop smartphonemakers nog hun eigen interface over het Android systeem heen hebben gegooid. Dit zijn de vijf beste smartphones met “schone” Android software.