Dit Android-tips van 2024 waren onmisbaar
In 2024 hebben we kennisgemaakt met flink wat nieuwe Android functies. Dit zijn een paar van de beste.
Android biedt talloze handige functies die je helpen om je toestel sneller, veiliger en efficiënter te gebruiken. Misschien maak je al gebruik van een aantal van deze opties, maar er zijn er ook genoeg die je misschien nog niet kent. Voor die tips zijn wij er natuurlijk.
Van snelkoppelingen en instellingen tot beveiligingsmaatregelen die je toestel extra goed beschermen. Met de juiste kennis haal je veel meer uit je Android. Lees verder en ontdek 6 slimme tips die je leven een stukje gemakkelijker maken.
Android: de beste tips op een rij
Deze handige tip maken je Android-ervaring een stuk beter. Had je ze al ontdekt?
#1 Quick Settings sneller openen
Je kent het wel: veeg twee keer naar beneden vanaf de bovenkant van je scherm om bij je Quick Settings te komen. Maar wist je dat het sneller kan? Veeg met twee vingers tegelijk naar beneden, en klaar. Je hebt dan direct toegang tot je instellingen.
#2 App-snelkoppelingen op je startscherm
Met deze handige functie bespaar je ook flink wat tijd. Houd een app-icoon ingedrukt en er verschijnen direct shortcuts naar specifieke functies van die app. Zo kun je bijvoorbeeld snel een nieuwe afspraak maken in Google Agenda of meteen navigeren naar je favoriete locatie in Google Maps.
#3 Diefstalbeveiliging: verbeter je Android-beveiliging
Als je telefoon wordt gestolen, wil je niet dat iemand je gegevens in handen krijgt. Gelukkig kun je met de Vergrendeling bij diefstaldetectie je toestel automatisch laten vergrendelen als het wordt weggepakt.
Ook kun je je telefoon op afstand vergrendelen met Apparaatvergrendeling. Deze functies werken op apparaten met Android 10 of hoger, dus controleer je Android-versie om te zien of je ze kunt inschakelen.
#4 App-archivering: ruimte besparen
Met app-archivering kun je apps die je niet vaak gebruikt, maar niet wilt verwijderen, gewoon ‘opbergen’. De app wordt gecomprimeerd, zodat je ruimte bespaart zonder ‘m helemaal te verwijderen.
Je kunt de optie makkelijk vinden in je instellingen. Ga naar: Instellingen > Apps >[de app die je uitkiest] > Archiveren.
#5 Kijk goed naar je app-machtigingen
Apps kunnen alleen bij je gegevens als jij ze toestemming geeft. Het is slim om af en toe je machtigingen te checken, zeker met de nieuwe opties in Android. Je kunt bijvoorbeeld de toegang tot je locatie beperken tot wanneer apps echt in gebruik zijn of tijdelijke machtigingen geven.
Ga naar Beveiliging & Privacy > Machtigingenbeheer. Kies vervolgens een machtiging en pas de apps aan die hier toegang tot hebben.
#6 Google Play Protect voor je Android-apps
Een andere belangrijke beveiligingsmaatregel is Google Play Protect. Deze ingebouwde beveiliging scant continu je Android-apps op verdachte activiteiten en waarschuwt je als er iets niet klopt.
Play Protect zou standaard ingeschakeld moeten zijn, maar het is altijd goed om even te dubbelchecken. Open de app van Google Play en ga naar Play Protect Instellingen. Zet vervolgens Apps scannen met Play Protect aan.