App Store staat emulators toe op iPhone, maar het klinkt mooier dan het is
Voor het eerst mogen appmakers emulators aanbieden in de App Store. Wellicht denk je dat je nu je favoriete klassieke games op je iPhone kunt spelen, maar hier zitten haken en ogen aan.
Op PC’s en Android-telefoons zijn emulators populair. Het is een manier om games van oude consoles te spelen op nieuwere apparaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Nintendo 2DS-games of PS Vita spellen.
Lange tijd hield Apple dit tegen en waren die niet te vinden in de App Store. Daar komt nu verandering in op je iPhone, maar of je er nu echt zoveel aan hebt?
Je kan vanaf nu een emulator gebruiken op je iPhone
Het is erg tof om klassieke games opnieuw te spelen. Sommige spelen zijn na twintig jaar nog steeds echte meesterwerken. Een emulator is hiervoor de ideale gadget, maar er hangt wel een groot probleem aan vast op je iPhone.
Vaak worden emulators illegaal gebruikt. Hierop worden games afgespeeld die niet gekocht zijn. Ook al zijn de games jaren oud, nog steeds mag je ze niet zomaar spelen. Vooral Nintendo probeert emulatormakers die dit toestaan kei hard aan te pakken en vuurt miljoenenclaims op hen af (met succes).
Een apparaat waarop dit probleem niet speelde was de iPhone. Apple liet geen emulators toe in de App Store. Dit gaat echter veranderen vanwege de druk van de EU en de Verenigde Staten. De App Store moet een meer open platform worden en dus moeten ook aanbieders van gamediensten en emulators een plek krijgen in de digitale winkel.
Verwacht (nog) geen Nintendo- en PlayStation-games op je iPhone
Voordat je nu denk dat je Pokémon-, Zelda- en Mario-games kan spelen op je iPhone, moeten we je teleurstellen. Apple zou Apple niet zijn als er flink wat regels bijkomen waar een app aan moet voldoen.
In de regelgeving in de App Store staat dat ontwikkelaars verantwoordelijk zijn voor alle software in hun apps. En deze moet natuurlijk voldoen aan alle wetgeving en legaal zijn.
En daar zit dus juist het probleem bij veel emulators, ze zitten in een grijs gebied. Deze programma’s worden vaak illegaal gebruikt, omdat het alleen mag als je een game ook echt bezit. Meestal is dit echter niet het geval.
Als er dus al emulators in de App Store verschijnen, kunnen deze waarschijnlijk dus alleen van Nintendo, Sony, Microsoft, of game-makers zelf zijn. Maar goed, de vraag is of de bedrijven hier ook echt een businessmodel in zien. Deze partijen bieden natuurlijk al oudere games aan via hun eigen digitale abonnementen als Game Pass, PlayStation Plus en Nintendo Switch Online.
Wellicht zouden deze bedrijven dus emulators op de markt kunnen brengen met een speciaal abonnement om games op je iPhone te spelen. Overigens zien wij dat ook best wel zitten.
Nog meer veranderingen in de App Store
Maar dit is zeker niet de enige wijziging die Apple (onder druk van de Europese Unie) aan de App Store heeft aangebracht. Nu is het voor muziekstreamingdiensten als Spotify ook mogelijk om te linken naar betalingen buiten de App Store om.
Daarnaast mogen apps nu ook mini apps en mini games aanbieden, wat eerder nog niet het geval was. Er is dus ruimte voor zogeheten super apps. Een van de beste voorbeelden hiervan is het Chinese WeChat, die verschillende diensten in één app aanbiedt. Een aanbieder hoeft dus niet voor elke dienst een nieuwe app te maken.
iPhone-gebruiker raakt flink geldbedrag kwijt door obscure crypto-app in de App Store