Apple gooit de Berichten-app op z’n kop: dit kun je verwachten van iMessage

Apps Jeroen Kraak 12 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Apple Berichten is de app waar je al je iMessage-berichten en sms'jes op binnenkrijgt. Met de komst van iOS 18 krijg je er flink wat nieuwe functies bij.

Hoewel we in Nederland vooral WhatsApp gebruiken, is iMessage (de Berichten-app) in de Verenigde Staten erg populair. Dat komt omdat een groot gedeelte van de bevolking daar een iPhone heeft. Toch kan dat in ons land weleens gaan veranderen, zagen we in de presentatie van iOS 18 tijdens WWDC24.

iMessage krijgt een flink aantal veranderingen. Zo wordt het in de Berichten-app straks veel makkelijker om mensen die geen iPhone hebben, berichten te sturen. Hoe dat allemaal zit, vertellen we je hieronder.

iMessage en RCS-berichten

RCS staat voor Rich Communication Services. Dit is een communicatieprotocol dat in 2007 door verschillende techbedrijven is afgesproken om de sms te vervangen. Toch duurde het vrij lang voordat het overal werd toegepast, omdat telefoonmaatschappijen zoals Vodafone en KPN dit protocol moesten ondersteunen terwijl ze er niets aan verdienden.

Met RCS is het mogelijk om foto’s, video’s en andere media te sturen via berichten. Terwijl Android RCS al rap ondersteunde, deed Apple hier niet aan mee. Het bedrijf gebruikte zijn eigen iMessage, wat volgens het bedrijf meer mogelijkheden gaf en vooral ook veiliger zou zijn.

Apple gooit de Berichten-app op z'n kop: dit kan je verwachten van iMessage
Apple maakt het nieuws niet al te groot bekend. (Afbeelding: Apple)

Als je de Berichten-app op je iPhone opent, zie je bij chats verschillende tekstballonnen. De ene is blauw en de andere groen. Blauw is een andere Apple-gebruiker die dus iMessage gebruikt en groen staat voor een RCS-gebruiker, dus iemand met een Android-telefoon.

Google is blij

Maar na jaren getouwtrek tussen Apple en Google heeft de iPhone-maker besloten om RCS eindelijk te ondersteunen. Dat betekent dus dat je straks ook foto’s van hoge kwaliteit en leesbevestigingen kunt ontvangen en versturen.

Hoewel het misschien lijkt dat Apple RCS gaat toestaan door druk van de Europese Unie, is dit niet juist. Door de Digital Markets Act (DMA) moest Apple verschillende zaken aanpassen in zijn ecosysteem, zoals App Stores van derden. iMessage bleef echter buiten schot, omdat het volgens de EU niet een ‘core platform service’ is, oftewel niet een enorm grote dienst.

Toch is Google blij, want het bedrijf vraagt Apple al heel lang om RCS te ondersteunen. Dit deed het onder andere met grote advertentiecampagnes om de druk op te voeren. En daar heeft Google belang bij, want als iedereen in de Verenigde Staten iMessage gebruikt, kan dat een grote reden voor anderen zijn om ook voor een iPhone te kiezen in plaats van een Android.

Apple Intelligence: alles over de AI op je iPhone, iPad en Mac
Genmoji. (Afbeelding: Apple)

Meer dan RCS alleen in de Berichten-app van Apple

Maar naast RCS komen er nog veel meer nieuwe functies naar iMessage. De meest opvallende is Genmoji, waarmee je je eigen emoji kunt ontwerpen door middel van AI. Dit is echter alleen beschikbaar voor apparaten die Apple Intelligence ondersteunen. Bij de iPhone gaat dat dus om de 15 Pro en 15 Pro Max.

Gelukkig komen er ook functies naar de Berichten-app die niet afhankelijk zijn van Apple Intelligence. Zo kun je straks een tapback geven met emoji’s of stickers, kun je woorden afspelen door middel van een animatie en is het mogelijk om woorden te onderstrepen.

De meest spraakmakende functie zonder AI is dat je straks berichten kunt versturen op een vooruitgepland tijdstip. Zo vergeet je iemands verjaardag echt niet meer. Daarnaast wordt het straks ook mogelijk om via satelliet berichten te sturen naar je vrienden en familie. Nu is het alleen mogelijk om dit soort berichten te sturen in een noodsituatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen