Apple geeft Epic Games wederom de middelvinger (en drie keer raden wat er gebeurt)
Wie dacht dat het gevecht tussen Epic Games en Apple voorbij was, heeft het mis. De twee partijen mogen dit keer een potje Fortnite spelen voor de EU.
Sinds Epic Games betalingen voor Fortnite op de iPhone buiten de App Store wilde regelen, is het hommeles tussen de ontwikkelaar en Apple. Dit was namelijk tegen de regels van de iPhone-maker, omdat het op deze manier zijn provisie zag verdwijnen.
Wat volgde was een gevecht tot aan de rechter (die Epic Games overigens verloor). Het speelveld (of de map in Fortnite-termen) is echter veranderd door de Digital Markets Act (DMA) van de EU. Apple wil echter niets van Epic Games weten.
Epic Games vs. Apple
Door de DMA is het nu mogelijk voor bedrijven om een eigen app-winkel aan te bieden op de iPhone. Dit is tegen het zere been van Apple, omdat het door zijn alleenrecht op alle verkochte apps provisie kon krijgen.
Verschillende bedrijven willen maar al te graag concurreren met Apple’s App Store, maar zijn niet blij met hoe Apple het probeert te verhinderen. Het bedrijf heeft speciale spelregels gemaakt om makers te ontmoedigen. Epic Games krijgt echter een speciale behandeling en dus helemaal geen kans.
Het ontwikkelaarsaccount van Epic Games is geblokkeerd door Apple. Daardoor is het voor de Fortnite-maker onmogelijk om een eigen app-winkel te bouwen voor de iPhone. Apple geeft als reden aan dat Epic Games “verifieerbaar onbetrouwbaar” is.
De EU wil nu opheldering van Apple. Door het weigeren van Epic Games lijkt het bedrijf opnieuw Europese regels te hebben overtreden. En dat is – jawel – de derde keer in één week tijd. Of zoals Fortnite-gebruikers zouden zeggen: “winner, winner, chicken dinner”, aangezien dit haast een record moet zijn.
Progressive Web Apps zijn toch mogelijk
Apple kreeg de afgelopen dagen nog twee keer op zijn kop van de EU. Als eerste wilde het bedrijf vorige week Progressive Web Apps (PWA) niet meer ondersteunen in de Europese Unie. Deze PWA’s zijn een alternatief voor normale apps. Het lijkt erop alsof je een app op je telefoon hebt geïnstalleerd, maar in werkelijkheid linkt het door naar een website. Hierdoor was het mogelijk om ze op je beginscherm te zetten.
Volgens Apple zou dit te weinig worden gebruikt en moest het bovendien een heel nieuwe structuur bouwen om dit toe te passen om aan de regels van de DMA te voldoen. Nadat de EU een onderzoek had aangekondigd, bond Apple in en bleek het ineens toch mogelijk om ondersteuning te bieden.
Megaboete voor Apple
Waar het in de eerste twee gevallen voorlopig nog bij blaffen blijft, heeft de EU Apple wel gebeten met een megaboete. Het moet 1,8 miljard dollar lappen vanwege oneerlijke concurrentie.
Zodra je via de App Store iets koopt of een abonnement afsluit, is de kans groot dat je daar meer voor betaalt dan wanneer je het rechtstreeks bij de maker koopt. Dat komt door de commissie die moet worden afgedragen. Apple hoeft dat voor zijn eigen Muziek-app echter niet te doen, waardoor er sprake is van oneerlijke concurrentie.
Het is dus duidelijk dat de DMA als geroepen komt en dat klinkt voor bedrijven als Epic Games en Spotify als muziek in de oren. Er is meer aandacht voor concurrentie en het zorgt ervoor dat bedrijven geen appels voor citroenen kunnen verkopen.